• Dzisiaj jest 09 sie 2025, 15:31
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT125] Przelożenia przód tył

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Przelożenia przód tył

Postautor: closer91 » 10 lis 2016, 22:05

Siema mam teraz org przełożenie 16 zębów przód 57 tył dobre przyśpieszenie i speed ok 120/125
Chciałbym z przodu założyć zębatkę 14 napęd mam nowy w zasadzie;)
Lata ktoś na takim przełożeniu jak wtedy przyśpieszenie wygląda o zrywność mi chodzi?
https://www.facebook.com/ProjectCrossEnduro/
closer91

Motocykl: Yamaha DT125

Re: Przelożenia przód tył

Postautor: cedec1 » 11 lis 2016, 12:05

różnica jest odczuwalna nawet jak założysz o 1 ząbek mniejszą
Nie pomagam na PW masz pytanie to pisz w wątku.Na forum nie jesteś sam wiele ludzi ma podobne problemy i lepiej dla nich jak znajdą pomoc przeszukując forum.
cedec1

Motocykl: yamaha dt 125RN 1998

Re: Przelożenia przód tył

Postautor: zielak1221 » 14 lis 2016, 16:34

Jeździłem 15/57, przesiadłem się na 14/57 i myślę że jest w sam raz na teren poza homologacyjny(Piaskownie i lasy z dojazdem polniakami).

Sprawa wygląda w teorii w ten sposób: Im mniejsza zębatka, nawet o ten jeden ząbek - jak wspomniał wcześniej kolega, tym większy masz "zryw" czy też przyśpieszenie, ale niby powinieneś tracić na prędkości. W praktyce zdarza się że prędkość jest minimalnie wytracana, tylko po prostu wchodzisz na wyższe obroty przy vmax. Wszystko zależy gdzie jeździsz, i czy próbujesz traktować detke jak crossa.

Tak więc sumując, w zeszłym tygodniu założyłem na tył nowego kapcia dunlopa, nowy napęd 14/57 i nowy łańcuch i robi robote w porównaniu z 15/57 na starej oponie ;)
Awatar użytkownika
zielak1221

Motocykl: Yamaha dt 125

Odpowiedz

Wróć do Mechanika