Odpowiedz

Przerobienie z bębna na tarcz tył

31 sie 2014, 21:18

Witam
Kupiłem niedawno Yamahe DT 125 wersja prawdopodobnie LC2. Chciałbym przerobić ją z hamulca bębnowego na tarcz z tyłu. Czy jeżeli wsadzę kompletny hamulec (koło, zacisk i mocowanie) od nowszego modelu to będzie to jako tako pasować ? Czy muszę wymienić np. cały wahacz ? wiem że mocowanie bo pompki w nodze będę musiał dospawać do ramy ale to najmniejszy problem akurat. Czy przerabiał już ktoś coś takiego ? Czekam na podpowiedzi :D

Re: Przerobienie z bębna na tarcz tył

03 wrz 2014, 20:50

W wahaczu masz jeszcze mocowanie,szynę.

04 wrz 2014, 5:56

Jeżeli nie zmieniasz kół na SM tylko chcesz po prostu mieć tarczę tak żeby była to moim zdaniem kompletnie bez sensu, miałem w DT80 bęben z tyłu i niespecjalnie czuję różnicę między teraz tarczą w dt125, hamował tak samo efektywnie, a i tak tył to tylko hamulec pomocniczy.

04 wrz 2014, 8:43

Mam takie samo zdanie. Nie ma sensu przerabiać na tarczę bo nie ma wielkiej różnicy, nie wiem jak w DT LC2, ale u mnie w MTX'ie bęben hamuje bdb prawie jak tarcza w DT.

04 wrz 2014, 10:31

Tarcza na pewno doda nieco nowoczesności sprzętowi.
Wszystko da się zrobić bez większego kłopotu.

04 wrz 2014, 22:24

Olej tył, bęben wystarczy jak chłopaki piszą.
Dzisiaj się dowiedziałem jak dobry mam hamulec z przodu :) Jadąc zajebiście przepisowo postawiłem moto na przednim kole, a nie potrafię tak robić, ale jakiś dziadzio jadący przez skrzyżowanie postanowił się ot tak zatrzymać i uratowała mnie tylko i wyłącznie odległość od niego bo jakbym był bliżej to było by nie ciekawie :/ Szkoda, że dyfek nie jest miększy :) Tak, że przód najważniejszy tył pomocniczy, ale i tak wiele nim nie zdziałasz jak przyjdzie co do czego.

Pozdrawiam
Błażej

07 wrz 2014, 11:39

Ale ja właśnie przerabiam DT na SM i chcę mieć z tyłu tarcz dlatego się pytam czy ktoś się z tym już bawił :D I przednie zwieszenie też będzie przerabiane ponieważ wsadzam całą zawiechę od Sendy z dwoma tarczami do przodu :D

07 wrz 2014, 11:55

W galerii jest temat, w którym ktoś robił coś takiego.
Odpowiedz