• Dzisiaj jest 17 cze 2025, 23:59
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT125] Regulacja gaźnika - coś nie gra czy wszystko w porządku?

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Regulacja gaźnika - coś nie gra czy wszystko w porządku?

Postautor: el3ment » 24 sie 2014, 21:18

Cześć. Chodzi o DT 125 X 06'. Dzisiaj zabrałem się za regulacje gaźnika i zauważyłem jeden "dziwny" bądź normalny fakt. Aczkolwiek zacząłem od wyprania filtru powietrza oraz nasmarowaniu go, następnie wykręciłem gaźnik, rozkręciłem i kompleksowo przedmuchałem go sprężonym powietrzem (8-10 bar). Po zmontowaniu odkręciłem może z pół obrotu tak tylko żeby go dobrze rozgrzać. I już podczas tego rozgrzewania zauważyłem, że DT coś za "dobrze" chodzi. No i biorę śrubokręt zakręcam śrubkę do mieszanki, ustawiam obroty w miare niskie. Powoli odkręcam no i leciutko się zwiększyły się te obroty. No to zmniejszyłem je śrubkę od wolnych obrotów. No i dalej odkręcam śrubke od mieszanki, a DT nic na to nie reaguje. Czy waszym zdaniem jest to normalne i gaźnik jest dobrze wyregulowany? Dysza głowna 240.
Awatar użytkownika
el3ment

Motocykl: YAMAHA DT 125 X 06'
  • Link do galerii

Re: Regulacja gaźnika - coś nie gra czy wszystko w porządku?

Postautor: jakub111 » 24 sie 2014, 21:21

Rozgrzej silnik, rusz na 1, jedz bez gazu praktycznie na 2k rpm i gwałtownie dodaj gazu, jak silnika nie zmuli to dobrze wsio.
Awatar użytkownika
jakub111
Moderator

Motocykl: DT125R, SR500, S51
  • Link do galerii

Odpowiedz

Wróć do Mechanika