Regulamin forum
Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Rysa na cylindrze dostałem z motor tech cylinder z dwoma rysami, nie wiem kiedy to się stało.Rozumiem że się nadaje do ponownego szlifu?http://www.fotosik.pl/zdjecie/d27b86ecd39e9e98
Ja wysłałem do szlifu płaszczyzny cylinder i głowicę.Na paragonie napisane jest usługa szlifu płaszczyzny x2 więc cylinder i głowica rozumiem.Przynajmiej chciałem aby to było zeszlifowane i powierzchnia ma drobne ryski i wygląda jak po szlifie.Nie jestem jakimś specem trudno mi ocenić. Jesli chodzi o szlif wewnętrznej strony to tak byl szlifowany i dobierany tłok wossnera.Nie wiem ile można zeszlifować z powierzchni cylindra bo rysy są dość glebokie.Czy tlok jest również dobierany na wysokość cylindra?Zawiozę to chyba na tokarnie i niech mi stoczą te zadziory na rysach.
Dzięki Syberius za odpowiedz . To co można zrobić? rysy mają maximum 1mm głębokości może mniej.Może spróbować zeszlifować tylko te zadziory na rysach tak aby powierzchnia była płaska(zostawić wgłebienia) i założyć uszczelkę?Czy powierzchnia musi być na całości cylindra idealnie gładka?Uszczelkę cylindra zamówiłem 3 warstwową to zawsze trochę więcej.Zobaczę co powie tokarz w poniedzialek ile trzeba stoczyć.Bo rysy są ale nie stykają sie z krawedziami ani z tuleją ani z kanałami od płynu chłodniczego, może będzie trzymać.
Dam tego reinza.Doczytałem że po obu stronach uszczelki tylko od strony tulei czy od zewnętrznej czy tu i tu? Czy po nałożeniu reinza od razu dokręcać 28nm czy trzeba zaczekać?
Ok troszke obejrzałem youtube i widze ze każdy otwór objeżdża się masą wokoło i doczytałem że można od razu skręcać.To chyba jest jasne już dla mnie.Tylko napiszcie o tym króćcu wystającym koło gażnika.