Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.

Regulamin forum

Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Re: Sprzęgło rozrusznika

26 gru 2015, 6:30

Obróć stojan rozrusznika o 180 stopni to wtedy będzie ci kręcił w dobrą stronę. A tutaj o pomyłkę akurat nie jest trudno przy składaniu rozrusznika. Ja tak samo miałem ręką jak obracałem to zazębiał magneto a jak rozrusznik kręcił to ani drgnęło. Rolki powinny być suche bez smaru i oleju.

26 gru 2015, 8:46

Moje pytanie brzmiało "czy rozkręcałeś rozrusznik"

-- 26 gru 2015, 8:48 --

Moje pytanie brzmiało "czy rozkręcałeś rozrusznik"

26 gru 2015, 11:18

a stojan moze byc przykrecony odwrotnie faktycznie nie pomyślałem o tym ale to jutro sprawdze
dzieki

26 gru 2015, 11:27

Musiałeś obrócić obudową rozrusznika tak jak kolega wyżej pisał o 180 stopni.

26 gru 2015, 11:37

silnik po generalce a tu zonk nie kreci byłem taki zły ale to napewno jest obrucone poniewasz zagladałem do szczotek juz niewiele ich zostało podrzucicie jakieś linki do aukcji sprzedają gdzieś coś takiego ewentualnie do przylutowania końcówek

26 gru 2015, 12:14

Ostatnio komuś szukaliśmy i pasują z jakiegoś samochodu tylko trzeba je skrócić, zmierz stare i w sklepie ci dobiorą po wymiarze.

26 gru 2015, 12:29

Spróbuj odworocić obodowę rozrusznika.

26 gru 2015, 12:59

Ok juz wszystko jasne. Dziękuję.

-- 26 gru 2015, 13:04 --

tak przy okazji jak komuś z forumowiczów zalega gdzieś mechanizm od kopki i chce się go pozbyć za małe pieniądze to bym reflektował

26 gru 2015, 15:53

Ja nie wiem czy dobieranie nieoryginalnych szczotek jest takie dobre. One powinny być z odpowiedniego materiału, długości, grubości. Jeśli nie będą o wiele szybciej zużyje się komutator na wirniku czyli to miedziane co szczotki po tym trą. Tam są ważne te rowki na komutatorze które powinny mieć odpowiednią głębokość. Ja kupiłem do swojej TDR szczotki z serwisu:
http://yamaha-sklep.pl/. Koszt był koło 50 zł za komplet. Więc przemyśl czy warto zaoszczędzić 20 zł a potem wydawać na niepotrzebne remonty więcej czy wydać te 50 zł. No chyba że nie planujesz dłuższego związku ze swoją TDR -ką :P Kopki i mechanizmy znajdziesz z demontażu na aukcji olx.pl

26 gru 2015, 16:37

Teoria z lasu.
Odpowiedz