Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum
Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
11 paź 2015, 16:00
Witam
Mam yamahę dt 125 z 2004 r. Wybrałem się dzisiaj pojeździć i od razu po odpaleniu motor na wolnych obrotach strasznie wibruje, dosłownie cały, do tego stopnia że po kilkunastu minutach jazdy ręce odpadają. Na mocy nie stracił, vmax bez zmian. Biegi jakby wchodzą trochę ciężej. Przy obrotach bliskich max wibracje nie są aż tak odczuwalne. Oprócz wibracji silnik jak by inaczej brzmi. Dodam, że podczas przedostatniej jazdy(sroda) wszystko było jak najbardziej ok.
Gdzie szukać przyczyny, od czego zacząć sprawdzanie ?
Dziękuję bardzo za odpowiedzi
11 paź 2015, 17:38
Na początku sprawdził bym śruby trzymajace silnik z ramą , ogólnie wszystkie śruby bym przejrzał i do kręcił
-- 11 paź 2015, 18:46 --
Zobacz tez wałek balansujacy w jakim jest stanie, może cos sie uszkodziło i dlatego tak drży. Ewentualnie jakieś łożysko mogło paść i tym samym przyczynić sie do zużycia tego wałka. Ktos kto miał do czynienia z dt125 powinien cos ci podpowiedzieć bo ja z tym silnikiem nie miałem do czynienia. Pytaj stałych forumowiczów napewno cos będą wiedzieć na ten temat
12 paź 2015, 9:18
zapewne zerwało klin od zębatki wałka balansującego
12 paź 2015, 9:44
w najgorszym wypadku łożyska w silniku
12 paź 2015, 10:01
Sprawdź uchwyty łączące głowice z ramą czy któraś z śrub nie poluzowała. Ostatnio gdy wymieniałem uszczelkę pod głowicą z pośpiechu zapomniałem zakręcić te uchwyty, efekt bardzo podobny. Ogólnie jak pisze smileyaka posprawdzaj wszystkie śruby.
12 paź 2015, 20:02
dzięki za odpowiedzi
Śruby wszystkie sprawdzone - ok.
Jak najprościej sprawdić ten klin od wałka ?
12 paź 2015, 21:05
Ściągnąć pokrywę i sprawdzić czy obraca się sam tryb czy balanser też się obraca?
13 paź 2015, 1:01
Ja takie wibracje miałem, kiedy słabo dokręciłem dyfa