silnikiem
wydechami
błotnikiem
emblematami samochodowymi
progami barankiem
Tutaj problem, bo nie mam dostępu do sprężarki, ani pistoletu do malowania, więc prawdopodobnie będzie to robione sprayem. Pęknięcia plastików już postapiałem, muszę jeszcze od wewnętrznej strony wszystko usztywnić kilkoma warstwami maty szklanej i żywicy, na wierzch pójdzie szpachla elastyczna.
Co i jak z malowaniem tymi sprayami? Czy MUSI koniecznie być spray do tworzyw sztucznych, żeby się to ładnie trzymało, czy może być do ogólnego stosowania? Może być akryl?
Czy malować plastiki w ten sposób:
1. zdarcie naklejek
2. starcie wierzchniej warstwy razem z nierównościami i starą farbą
3. Szpachlowanie
4. Wygładzenie szpachli
5. Podkład (musi być do plastików?) Czy nie podkładować?
6. Zmatowienie podkładu?
7. położenie lakieru
8. położenie lakieru bezbarwnego (Czy też musi być do plastików??)
Mam nadzieję, że mi pomożecie i uda mi się naprawdę ładnie zrobić moją Decię. Chciałbym, żebyście mi powiedzieli ile warstw czego mam położyć i w jakich odstępach czasu, jakimi papierami szlifować i jak długo

PS. Dla wszystkich malujących sprayem:
Gdzieś czytałem, że ok 20 min przed malowaniem puszki z farbą należy dokładnie strząsnąć i włożyć do garnka z gorącą wodą. Przed samym malowaniem bardzo dokładnie roztrzęść, rozmieszać, jak tylko się da i można malować. Ponoć wtedy farba łatwiej, ładniej i równiej się kładzie, ponieważ w puszce jest większe ciśnienie ;)
Pozdrawiam, DeT! ;)
EDIT:
Jeśli mi pomożecie zobowiązuję się do napisania najlepszego poradnika na ten temat, jak tylko się da. Wszystko krok po kroku opiszę (nawet najmniejsze szczegóły), zrobię dokumentację zdjęciową, napiszę, jakich farb, papierów i w jaki sposób używałem.