Regulamin forum
Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
A w tym motortech Katowice ile się oczekuje ? Tam dostarczają nowy tłok i korbowód ? Jeśli tak to jakiej marki i w jakich cenach. Jakie inne firmy polecacie do regeneracji wału i tulejowania lub szlifu cylindra ? Oprócz MARTIN MOTOCYKLE Ok mam informacje ze ok 3 tyg na tulejowanie się czeka. Dawajom tłok wossnera za 340 zł i korbowód woosnera lub proxa w cenie 300-400 zł. W związku z tym pytanie na rynku są tańsze korbowodyza ok 150 zł np firmy TKRJ czy Jasil, Vini tak samo z tłokiem woosnera można kupić za 300 zł już, Jakie wy polecacie części nowe do remontu czy ten wał za 300-400 Proxa czy woosnera to nie przesada w wydatku? Podsumowując koszt remontu silnika to nastepująco by wyglądał w motortech: tulejowanie 500 + nowy tłok woosnera 340 zł + korbowód 400 + regeneracja wału 100 zł = 1340 zł Druga sprawa skąd mogę wiedzieć czy mój cylinder nadaje się do honowania czy do tulejowania Wygląda jak na zdjęciu, są lekkie przebarwienia powłoki ale nie ma rys. Jeden mechanik mówił że się nie nadaje bo zdarte w tych ciemnych miejscach powłoka do aluminium a drugi że przyjmie do honowania ale ocenie po honowaniu dopiero.
Honzik ja mam taki sam cyl jak ty 56 mm a tłok mam oryginał 55,6 coś koło tego. Mi w warsztacie właśnie pomierzyli oczami chyba . W tym warsztacie co podejmą się honowania kazał mi kupić tłok taki sam jak mam ale o najwyższym nominale. Że jak Yamaha ma np tłok o rozm. 55,6 to najwyższy nominał tego (oznaczenie literami) np D. Czyli rozumiem że np tłok Atheny: http://www.larsson.pl/index.php?c=r&no= ... bid=111087 Bo w innych ofertach np wossnera nie znalazłem, nie wiem gdzie szukać. Honzik a ty nie nie robisz honowania przed poskładaniem wszystkiego ??
Z dala od martin motocykle, pisałem na forum o nich. U mnie korba wossnera 280, tłok wossnera 290zł, wymiana korbowodu ok. 70zł tyle, że teraz nie mam czasu.