Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.

Regulamin forum

Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Urwana linka silniczka zaworu wydechowego yamaha dt 125

07 sie 2014, 16:45

Witam ostatnio moja dt`ka jakoś dziwnie chodziła ( głośno stukało coś w silniku ) a po przekręceniu kluczyka dziwny dźwięk silniczka zaworu wydechowego . Zdjąłem bak zaglądam w ten silniczek przykryty czarną gumą a tam jedna linka urwana a druga wypadła ze swojego miejsca :/ Piszę tu bo nigdzie nie znalazłem podobnego tematu . Dodam fotki jak to wygląda . Gdzie mogę dostać takie linki żeby pasowały do mojej dt`ki 125 RE 2004r i jak je później zamontować żeby zawór dobrze chodził ( wiem że go się chyba jakoś reguluje ) . Przy okazji zapytam się o jeszcze jedną rzecz , mam w Dt zaślepiony jeden wężyk i nie wiem od czego on jest wychodzi z jakiegoś urządzenia . A drugi wężyk z tego samego urządzenia idzie gdzieś do filtra powietrza . Powinno to być zaślepione czy odetkać ? Sory za tak banalne pytania dla Was ale DT mam dopiero tydzien i jeszcze nie ogarniam niektórych spraw .

Urwane linki :
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fbc ... 2f2d7.html

zaślepiony przewód (ten lewy a prawy idzie do filtra powietrza ) :
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/135 ... fbf5c.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/21b ... 7c82c.html

Re: Urwana linka silniczka zaworu wydechowego yamaha dt 125

07 sie 2014, 16:58

Jesli chodzi o linki to kupisz nówki sztuki u paolo9779, spokojnie je sam założysz, potem wyregulujesz zawór wg. poradnika na forum i po problemie. A co do tej rurki to jest zawirowywacz spalin czyli nic innego jak blokada, zobacz sobie w temacie o odblokowaniu DT w dziale Blokady

07 sie 2014, 17:03

Ok dzięki bardzo a mam jeszcze jedno pytanie . Czy mogę jeździć teraz DT`ka z tymi zdjętymi/urwanymi linkami ? Witem motorek będzie słabszy bo zawor bedzie caly czas na ustawiony tak jak na obrotach biegu jalowego ale to mój środek transportu i bardzo mi potrzebny do jazdy . Nic się nie stanie jak tak będę jeździł pomalutku ? :) I jeszcze jedno która linka w który rowek ma iść?

07 sie 2014, 17:06

Możesz jeździć, ale wywal te stare linki żeby gdzieś nie zaczepiały bo silniczek i tak będzie kręcił.

07 sie 2014, 17:10

Ok dzięki . A powiedz mi jeszcze jakie nowe linki kupić , oryginalne rozmiary czy jakieś przerabiane bo ten koleś dorabia też inne wymiary ? I w który rowek idzie 1 linka a w który rowek 2 linka ?

07 sie 2014, 18:07

Kup podobne jak miałeś.
Linki podłączasz normalnie bez żadnych kombinacji:pierwsza(po lewej) idzie do lewego gniazda(1) a prawa do prawego. :)

07 sie 2014, 20:26

Jest tylko jeden rodzaj linek do zaworu wydechowego, w DTR i DT RE są takie same.

07 sie 2014, 20:50

Nie są takie same.

07 sie 2014, 20:53

Sprawdzałem w katalogach serwisowych i mają takie same oznaczenia

07 sie 2014, 21:17

Oznaczenia to jedno, a wymiary to drugie. Uwierz mi mam z tym doczynienia i wiem, że są inne :)
Odpowiedz