Odpowiedz

Wymiana Modułu Zapłonowego

23 cze 2016, 15:00

Witam! Mam Yamahe DT 125R 98r. i muszę wymienić w niej moduł. Nie wiem kilku rzeczy:
1. Czy to musi być jakis konkretny model, czy bedzie pasowala wiekszosc modeli które są wystawiane na allegro/olx z odnotacja ze pasuje do yamah dt 125?
2. Czy musi to być oryginalny używany moduł, czy nowa "podróbka"?
3. Czy sprzedawane moduły są już odblokowane, czy różnie to bywa?

Z góry przepraszam jeżeli to pytanie jest bardzo proste i banalne, ale jestem kompletnie zielony w temacie motoryzacji, a moja Yamahe mam dopiero od kilku dni. Jeżeli był już taki temat to prosiłbym o link, bo pół dnia w internecie szukałem odpowiedzi i nic nie znalazlem. Pozdrawiam!!

Re: Wymiana Modułu Zapłonowego

23 cze 2016, 15:37

Najlepiej żeby był taki model jak masz teraz. Te podróbki nie maja sterowania zaworem wydechowym.

23 cze 2016, 17:30

paolo9779 pisze:Najlepiej żeby był taki model jak masz teraz. Te podróbki nie maja sterowania zaworem wydechowym.

Dzięki za odpowiedź :) Jeżeli kupie ten sam to on będzie odblokowany? Czy to zależy od sprzedawcy, czy go sam odblokowal czy nie?

23 cze 2016, 17:41

Od modułu i oznaczenia.

26 cze 2016, 8:41

odpalisz ją na najtanszym chinczyku dla 2t, tylko bez sterowania zaworem wydechowym.

niektore moduly ciezko znalezc, a jak juz sa to za kosmiczne ceny ale taki rynek.

21 lip 2016, 11:22

Johnny pisze:odpalisz ją na najtanszym chinczyku dla 2t, tylko bez sterowania zaworem wydechowym.

niektore moduly ciezko znalezc, a jak juz sa to za kosmiczne ceny ale taki rynek.

No dobrze, a jakie są minusy tego że nie będzie sterowania zaworem? Dopiero po miesiącu zabieram sie spowrotem za temat modułu, bo mój niby działa, ale kręci tylko 6tys obrotów, a gdy chciałem zabrać sie za jego odblokowanie to był cały zalany w środku jakąś gumą. Wątpie czy można coś z nim jeszcze zrobić bo już dwie osoby bardziej ogarniające temat powiedziały mi że trzeba go wymienić. Jak patrze na OLX na jakieś nieoryginalne moduly to jest jakiś za 160zl i jest to cena którą moge spokojnie zapłacić, no chyba że gdzieś są jeszcze tańsze zamienniki w sprzedaży wysyłkowej, to chętnie zapoznam się z ofertą :)

23 lip 2016, 10:09

Ten za 160 zł to jest właśnie chiński moduł bez sterowania zaworem. Generalnie wymiana na niego nie za wiele Ci da bo jakby nie patrzeć to zamienisz siekierkę na kijek. Odblokujesz jedno a zepsujesz drugie. A zawór wydechowy bardzo dużo daje.

23 lip 2016, 12:28

Czyli że powinienem jednak kupić oryginalny moduł? Kolega wyżej podpowiedzial żeby kupić taki sam model modułu jaki mam teraz, tylko że na moim nie ma zadnych oznaczeń. Czy mogę kupić oryginalny moduł ale inny model niż mam teraz? Bo na allegro wybór jest mały. Sprzedawca tego chińskiego modułu powiedział mi że dół jest słaby do 4tys obr a potem juz normalnie kreci do konca licznika. Jeśli podeślę wam zdjęcia mojego modułu ktoś będzie w stanie go rozpoznać?

23 lip 2016, 16:42

Tak daj zdjęcia swojego modułu.

24 lip 2016, 6:11

http://m.imgur.com/bLq21Mc,CnlMscL,xNiMV9F,83cyzij
To jest link do zdjec modulu.

-- 24 lip 2016, 16:03 --

http://imgur.com/a/ClB1t tutaj kolejny link bo w powyzszym linku bylo tylko jedno zdjecie, pomimo tego ze na telefonie wrzucałem 4 zdjecia
Odpowiedz