Regulamin forum
Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Witam, mam problem z moją DT 80, a dokładniej jak jadę i się zatrzymam to obroty zamiast spaść do ustawionych 1500 zawieszają się na 2500-3000 i dopiero, gdy włączę na 1 sekundę ssanie to spadną. Przepustnica opada do końca, lewego powietrza nie ma. Mam dysze 110/15, testowałem także na głównej 120 i to samo. Jak podniosłem iglicę na maxa to lepiej schodziła z tych obrotów ale nadal nie do końca, tylko zawieszała się na troszkę niższych i za chwile spadała. Teraz mam śrubę od mieszanki wykręconą o 0,6 obrotu i iglicę na 4 rowek od góry ale zmieniałem także na środek to podobnie było nawet gorzej.
Dysze czyszczone kilkakrotnie ( sprężarką 8 bar ) , linka się nie wiesza, bo słychać, że opada przepustnica do końca i jest luz na manetce. A co do mieszanki to nawet na wkręconej do końca śrubce to samo jest
Tak, to wtedy jak już spadnie do tych normalnych co ma spaść to zgaśnie Ale chyba dam ją do serwisu na porządne czyszczenie i regulacje gaźnika ale mogę jeszcze kombinować ale nie wiem już co Ogólnie motor fajnie się wkręca i moc ma.....
Albo lewe albo źle wyregulowany gaźnik. Dysze powietrza nie wkręcasz na obroty tylko na słuch. Jeżeli będzie dostawał za mało powietrza to będzie mulasty, nie będzie się wkręcać na obroty. Jeżeli będzie dostawał za dużo powietrza to na wysokich obrotach będzie się dusił, będą falować obroty. Musisz znaleźć taki punkt aby nie było ani jednego ani drugiego objawu, dopiero wtedy regulować obroty pokrętłem.
Objawy wskazuja na to za mało paliwa dostawje skoro po włączeniu ssania normalnie pracuje. Ściągnij wężyk i zobacz czy paliwo leci dość dobrym strumieniem. Jeśli leci to wtedy sprawdź poziom paliwa w komorze plywakowej.
Odkąd kupiłem moto to tak jest, tylko wtedy zawieszał się na 2000-2200, a teraz na ok 3000 Iglica na środku, dawałem też na 4 i 5 od góry i na 5 już nawet nawet schodziła z tych obrotów, ale świeca wtedy czarna jest