• Dzisiaj jest 14 maja 2025, 8:21
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT125] Wysokie obroty

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Wysokie obroty

Postautor: pepik127 » 28 sie 2014, 23:45

Siema wszystkim :) Po ostatniej jeździe zauważyłem że moto po odkręceniu więcej niż połowy manetki ma muła robi buu lub kicha z wydechu . Chciałbym się dowiedzieć co może być przyczyną tego dodam że Gaźnikiem się nie bawiłem a wcześniej wszystko było okej moto chodziło normalnie . Filtr powietrza dokładnie umyty i nasączony olejem Bel-ray . Świecę wyczyściłem . Moto to Yamaha Dt 125R z 1999 r . Dziękuję wszystkim za porady Pozdrawiam :)
pepik127

Motocykl: Yamaha Dt 125R 1999

Re: Wysokie obroty

Postautor: paolo9779 » 29 sie 2014, 6:32

Wyczyść i wyreguluj gaźnik
↓↓Linki zaworu wydechowego ypvs różne modele NOWE TANIO↓↓
http://yamahadt.net/linki-zaworu-ypvs-yamaha-dt-125-r-re-sm-x-tdr-tzr-aktualne-t3090.html
↓↓Dekielki, pokrywki prawe zaworu wydechowego ypvs NOWE↓↓
http://yamahadt.net/dekielek-pokrywka-zaworu-wydechowego-yamaha-dt-prawa-strona-t8410.html
->->->Plus zapraszam do swoich galerii :)<-<-<-
Awatar użytkownika
paolo9779
V.I.P

Motocykl: Yamaha DT 125 amfibia hybryda na baterie słoneczne napędzane wiatrem
  • Link do galerii

Postautor: przemekyamaha » 29 sie 2014, 7:18

Za duza dawka powietrza, gaznik do regulacji, miałem tak
przemekyamaha

Motocykl: Yamaha DT 125RN 99r

Postautor: sito79 » 29 sie 2014, 8:51

przemekyamaha pisze:Za duza dawka powietrza, gaznik do regulacji, miałem tak

Skoro nic nie robił to nie do regulacji tylko do rozbiórki i czyszczenia. Jakiś paproch przytkał dyszę główną.
sito79

Motocykl: mam

Postautor: przemekyamaha » 29 sie 2014, 9:40

Zawsze można podregulować lepiej, zależy co się okaże jak wyczyści
przemekyamaha

Motocykl: Yamaha DT 125RN 99r

Postautor: sito79 » 29 sie 2014, 10:34

Jak podregulować ?
Skoro dostaje za mało paliwa, to co podregulujesz?

Śrubki służą do regulacji tylko i wyłącznie biegu jałowego, na pracę w pozostałym zakresie obrotów ma wpływ jedynie położenie iglicy.
Mając przypchaną dyszę główną, podniesienie iglicy coś zmieni ?? No pomyśl chwilę.
sito79

Postautor: cedec1 » 03 wrz 2014, 17:23

sito79 pisze:Jak podregulować ?
Skoro dostaje za mało paliwa, to co podregulujesz?

Śrubki służą do regulacji tylko i wyłącznie biegu jałowego, na pracę w pozostałym zakresie obrotów ma wpływ jedynie położenie iglicy.
Mając przypchaną dyszę główną, podniesienie iglicy coś zmieni ?? No pomyśl chwilę.
tak to wykręć śróbkę powietrza na maxa i spróbuj sie przejechać, i przestań gadać bzdury że te śróbki służą tylko do ustawiania wolnych obrotów
Nie pomagam na PW masz pytanie to pisz w wątku.Na forum nie jesteś sam wiele ludzi ma podobne problemy i lepiej dla nich jak znajdą pomoc przeszukując forum.
cedec1

Motocykl: yamaha dt 125RN 1998

Postautor: sito79 » 03 wrz 2014, 21:09

cedec1 pisze: tak to wykręć śróbkę powietrza na maxa i spróbuj sie przejechać, i przestań gadać bzdury że te śróbki służą tylko do ustawiania wolnych obrotów

Pokaż mi proszę która to według Ciebie, ta "śruba od powietrza", bo już widzę, że mylisz nieco pojęcia.
Tak dla przypomnienia i zabicia czasu.
http://www.wykop.pl/link/1951540/jak-dziala-gaznik/

[url]http://pl.wikipedia.org/wiki/Gaźnik[/url]

Ponawiam pytanie "śruba powietrza" to w/g Ciebie ta co unosi przepustnice, dająca faktycznie więcej powietrza,
czy ta otwierająca i zamykająca stożkiem kanalik za dyszą biegu jałowego dla przepływu paliwa?
sito79

Postautor: cedec1 » 03 wrz 2014, 23:14

nie rób ze mnie ani z innych użytkowników tego forum debili prosze ,śróba od przepustnicy to śróba od przepustnicy a śruba od mieszanki paliwo powietrze to śróba od mieszanki paliwo powietrze
Nie pomagam na PW masz pytanie to pisz w wątku.Na forum nie jesteś sam wiele ludzi ma podobne problemy i lepiej dla nich jak znajdą pomoc przeszukując forum.
cedec1

Motocykl: yamaha dt 125RN 1998

Postautor: sito79 » 04 wrz 2014, 0:39

cedec1 pisze:nie rób ze mnie ani z innych użytkowników tego forum debili prosze ,śróba od przepustnicy to śróba od przepustnicy a śruba od mieszanki paliwo powietrze to śróba od mieszanki paliwo powietrze

Nie śróba tylko śruba 8)
Sprecyzuj w końcu, bo raz piszesz "śruba powietrza", a później na tą samą już "śruba od mieszanki paliwo powietrze"

Niech będzie wkręcam tą od "składu mieszanki " (ja będę ją tak nazywał, bo tak mnie nauczono w szkole i w każdym podręczniku z mechaniki samochodowej jaki weźmiesz do ręki, jest tak napisane)
czyli zamykam lub mocno przymykam kanał wypływu paliwa dla biegu jałowego i co nie da się jechać na średnich i wysokich obrotach?
No proszę Cię przecież wypływ paliwa z tego kanału w stosunku do tego co poda rozpylacz z dyszy głównej jest tak mały, że nie robi to różnicy podczas pracy na średnich i wysokich obrotach, że nie wspomnę o fakcie zanikania tego wypływu wraz ze zwiększaniem otwarcia przepustnicy.
Rzuć tu okiem, niejaki stefan dość sprawnie i rzeczowo to opisuje, książki już nie musisz czytać, bo ładnie to streścił.
http://www.motorniczy.fora.pl/suzuki-vx800-uklad-paliwowy,11/sruba-regulacyjna-skladu-mieszanki,1429.html

Aaa, bo bym zapomniał, cofnij się do posta autora i przeczytaj jaki ma problem, bo moim zdaniem taki "nieregulacyjny" raczej.
sito79

Następna

Odpowiedz

Wróć do Mechanika