• Dzisiaj jest 12 cze 2025, 5:36
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT125] Yamaha dt 125 10v 1983

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Yamaha dt 125 10v 1983

Postautor: grzybulec6666 » 15 kwie 2014, 18:10

Witam wszystkich ! Jestem tu nowy i mam pewien problem ze swoim sprzętem . Mianowicie zakupiłem motocykla dt 125 10v w stanie agonalnym ale na chodzie za przysłowiową flaszkę wódki , motocykl w wersji GL czyli "golas":D Zero liczników lamp itp. w dniu zakupu detka nie posiadała kolanka od dyfuzora które było przegnite ,konczyło się sprzęgło, miała pękniete deńko tłoka i brakowało jej jednego pierscienia a pomimo to jeździła nie grzesząc oczywiście mocą . Po kilku dniach zabrałem się do remontu wyspawałem kolanko , zamówiłem tłok pierscienie(fachowiec po oględzinach stwierdził że jeszcze bez szlifu cylindra mogę pojezdzić) tarcze i zabrałem się do roboty . Kilka godzin pracy i sprzęt złożony ale.... pojawia się problem , mianowicie dt jest słabiutka i mocą porównywalna do WSKi przysłowiowego "wujka staszka " . Nie mam punktu odniesienia co do tego sprzętu wiec nie wiem czy to tak ma byc, na pierwszy drugim biegu ciągnie jako tako a powinna zostawiać chyba za sobą jakąś koleinkę pozniej z każdym biegiem jest co raz to gorzej zamuł itp. Dodam że jest przebicie na fajce i nie wiem czy to może byc spowodowane tym że jest to fajka od wski i może tym że wyłącznik zapłonu jest "rozdziabany" :D w miejscu filtra znajduję się gąbka którą ktoś wcześniej tam wrzucił . Układ gaznik cylinder króciec filter szczelnie skręcony wszystko z resztą dobrze poskręcane . Piszczcie i mówcie co to moze być lub czy po prostu tak to ma być .

PS: przeglądałem całe forum ale prawie wszystkie tematy odnoszą się do nowszych modeli
grzybulec6666

Motocykl: Yamaha dt 125 10v

Re: Yamaha dt 125 10v 1983

Postautor: Johnny » 15 kwie 2014, 18:28

zmieniając tłok robi się szlif, mała moc może być spowodowana dyfuzorem - jak to wygląda wgl, zmierz kompresje dla pewności.

A podstawową sprawą jest przebicie, którego być nie może i przez to gubi iskrę - zmień najlepiej cały przewód z fajką, a może i cewke WN.

Czy ta yamaha posiada zawór wydechowy yvps? Jeżeli tak to trzeba go także ustawić
NAKLEJKI FORUMOWE ZAMÓWISZ TUTAJ <-- KLIKNIJ
Awatar użytkownika
Johnny
Moderator

Motocykl: Escordzina bez dachu.
  • Strona WWW
  • Link do galerii

Postautor: grzybulec6666 » 15 kwie 2014, 18:46

Johnny pisze:zmieniając tłok robi się szlif, mała moc może być spowodowana dyfuzorem - jak to wygląda wgl, zmierz kompresje dla pewności.

A podstawową sprawą jest przebicie, którego być nie może i przez to gubi iskrę - zmień najlepiej cały przewód z fajką, a może i cewke WN.

Czy ta yamaha posiada zawór wydechowy yvps? Jeżeli tak to trzeba go także ustawić

Nie , nie posiada zaworu . Z przebiciem będe walczył tak jak powiadasz , a jezeli chodzi o dyfer to był cały rozcięty przed naprawą wybebeszony i wypalony :) A jeżeli chodzi o kompresję to zmierzę ale jak na dzisiaj to mogę powiedzieć że jest o niebo lepsza niż przed wymianą tłoka gdyż przed odpalała na zapych na pierwszym biegu bez żadnego mojego wysiłku a teraz mogę zapomnieć o tym że na "jedynce" sam ją bujnę :)
grzybulec6666

Postautor: Johnny » 15 kwie 2014, 18:53

Jak nie ma zaworu to jeden problem z głowy. Jaką masz zamontowaną cewkę WN? Usuń przebicie i może problem ustąpi, ale na wszelki wypadek jeśli masz możliwość to zmierz kompresję.
NAKLEJKI FORUMOWE ZAMÓWISZ TUTAJ <-- KLIKNIJ
Awatar użytkownika
Johnny
Moderator

Motocykl: Escordzina bez dachu.
  • Strona WWW
  • Link do galerii

Postautor: grzybulec6666 » 15 kwie 2014, 19:04

nie mam pojęcia bo nie sprawdzałem a aktualnie nie jestem w stanie tego zobaczyć . Teraz drugię pytanie gdy rozbierałem sprzęgło w celu wymieniania tarcz było na nim ich 6 i 5 przekładek nie było tam tarczy o większej srednicy i pierścienia sprężynującego . Teraz pytanie : tak ma być , czy ma być tak jak w nowszych modelach czyli 7 tarcz itp ? Podkreślam że wcześniej ktoś niezle mącił przy tym sprzęcie . Dodam jeszcze że sprzęgło pomimo wymiany tarcz nie działa ale myśle że jest to bardziej wina luzu osiowego na wałku na którym ono się znajduję bo wodzik wypycha cały kosz sprzęgłowy a nie jego wewnętrzną część
grzybulec6666

Postautor: cedec1 » 16 kwie 2014, 14:55

ma tam być 6 tarcz i 5 przekładek wymień sprężyny to pomoże mam oprócz dt 125r dokładnie taką samą LC 10V tylko szkoda mi na niej jeździć a jak to chodzi jest silnik jest trochę słabszy niż w dt r a w terenie odstaje od reszty nie przez zasłaby silnik tylko przez archaiczne zawieszenie http://www.youtube.com/watch?v=O4dV3JuooaY ta niebieska to dt 125 lc 10v a zielona to dt 125 lc2 a jak masz jeszcze jakieś pytania to wal zjadłem na niej zęby
Nie pomagam na PW masz pytanie to pisz w wątku.Na forum nie jesteś sam wiele ludzi ma podobne problemy i lepiej dla nich jak znajdą pomoc przeszukując forum.
cedec1

Motocykl: yamaha dt 125RN 1998

Odpowiedz

Wróć do Mechanika