Witam . Od 2 lat posiadam yamahe dt 125r z 1998 roku , jednak mam z nią problem ponieważ po zatarciu się jakiś rok temu i remoncie (szlifie cylindra i wymianie tłoka , oraz na papierku mam regulację zaworu wydechowego ) straciła moc . Stała w garażu czekała aż będzie zrobiona i po wszystkim nie jedzie tak jak wcześniej , prędkość kończy się w granicach 90 na godzinę przy 8-9 k obrotów . Na biegu jałowym po agresywnym dodaniu gazu Yamaha robi charakterystyczne „buuu” i gdy nadal trzyma się manetkę do końca podczas tego po prostu gaśnie. Gaźnik był już czyszczony i nic w nim nie zmieniałem i kompletnie nie mam pomysłu jak przywrócić jej dawną iskrę . Yamaha ma (bądź miała ) zdjęte wszystkie blokady i udało mi się nią jechać kiedyś ponad 120-130 km/h . Może gaźnik wymaga regulacji lub zmienienia dysz na większe bo nie wiem jakie tam się obecnie znajdują lub coś jest nie tak z tym zaworem wydechowym ?? Z góry dziękuję za pomoc
Zeby sprawdzić zawór,najlepiej odkręć dyfuzor i zobaczysz w otworze zawór.Teraz żeby się otworzył to bez odpalania motorka po prostu przekręcasz stacyjkę na włączoną i usłyszysz takie bzyczenie to silniczek zaworu.Teraz popatrz na zawór i przełącz kilka razy stacyjkę to zobaczysz ja zawór się przekręca i zobaczysz czy po włączeniu stacyjki ustawia się na równo z cylindrem czy nie ma żadnego progu.
tu masz opisaną regulację zaworu.Rozumiem że jak go wkręcasz na obroty to jest silnik rozgrzany?Bo nie wolno pałować na zimnym.
-- 13 mar 2025, 13:02 --
Możesz tez zmierzyć kompresje,wiem że moto po remoncie ale może za duży luz montażowy lub przytarty.Stan tłoka możesz ocenić po ściągnięciu dyfuzora jak bedziesz sprawdzał zawór.Kompresje mierz na zimnym silniku jeśli się nie mylę z manetką odkręconą na maxa.Zdrowy silnik przyjmuje się że powinien mieć powyżej 8 bar.
może też być że po remoncie motocykl potrzebuje ponownego strojenia gaźnika, to co opisujesz wygląda jak przelewanie tzn za dużą dawke paliwa dostaje a za małą powietrza - może być że masz dobraną teraz źle dysze główną gaźnika - popróbować z mniejszą o 10-20 - wysokość iglicy też można sprawdzić - jednak na początku sprawdziłbym czy jest ustawiona tak jak w serwisówce czyli na środek i dopiero na koniec przy tym majstrował jak już bezie jechał dobrze. - regulacja śrub gaźnikowych - dla każdego motocykla robi się to indywidualnie
rzeczywiście wygląda to jak niesprawny zawór wydechowy jednak jeżeli zawór będzie sprawny polecam zajrzeć do gaźnika
-- 14 mar 2025, 15:51 --
a pamiętaj że to nie większa dysza daje ci moc a dobra proporcja między powietrzem a paliwem da ci kopa teraz może po remoncie ma lepszą kompresje i nie potrzebujesz takich dawek paliwa aby wygenerować moc, więc się nie martw że dasz mniejsze dysze bo jak zrobisz to prawidłowo to nie dość żę motocykl będzie jechał lepiej niż kiedykolwiek to jeszcze mniej ci beny weźmie
Zdjąłem wydech i jestem w szoku , mimo tego że zawór jest ustawiony teoretycznie tak jak powinien być ponieważ dziurka od dekielka i dziurka w cylindrze są równo to zawór przysłania polowe okienka między tłokiem a dyfuzorem (oczywiście po zrobieniu self-testu , po przekręceniu stacyjki). Czy ten zawór może być zablokowany ? Bo gdzieś czytałem że powinno się go obrócić o 180 stopni . Podsyłam zdjęcie: https://zapodaj.net/plik-Gqgk1XBDxU
Z tego co wiem przy self teście zawór przymyka się od strony tłoka.Jeżeli obraca się przy self teście to raczej okej,załóż wydech odpal moto i ściągnij dekielek od zaworu po lewej stronie motorka ,odpal i przygazuj konkretnie.Przy niższych obrotach tarcza powinna kręcić się w prawo a przy mocnym gazie zawór powinien się otwierać czyli w lewo.Właśnie teoretycznie przy otwartym zaworze (mocnym gazie/) otwory w tarczy zaworu powinny pokrywać się z otworem w cylindrze ale nie zawsze.Jeśli zawór nie reaguje przy otwartej przepustnicy to może być wina akumulatora lub co gorsza modułu lub po prostu brak jakiegoś napięcia ,silniczek zaworu też może być.Najpierw sprawdz na odpalonym moto czy się otwiera i daj znać.Pamiętaj żeby założyć wydech.Wyreguluj go najpierw ,temat z topikiem do regulacji masz podany.I wtedy sprawdz.
Z tego co czytałem z poradnika podanego wyżej oraz z poradników na youtubie , po wykonaniu self-testu zawór powinien być w pełni otwarty ewentualnie z małym marginesem błędu na lekkie wystawanie. Chyba ze sie mylę
Wyjąłem zawór i wsadzę go teraz tak jak powinien być czyli pełen prześwit między tłokiem a dyfuzorem i napnę tylko linki . Mam nadzieję że teraz będzie dobrze
-- 16 mar 2025, 10:23 --
Wsadziłem zawór tak jak powinien być i mam nadzieję że teraz będzie już dobrze , chodź pewnie regulacja gaźnika też będzie potrzebna
Pamiętaj że zawór ustawia się po self teście.Mogło być tak że mechanik ustawił zawór w wpozycji otwartej,naciągnął linki ale nie zrobił wcześniej self testu i wtedy po przekręceniu kluczyka zawór był przymknięty.
zawór nigdy nie zamyka całkowicie okna wydechowego. na moje oko jest ok. ale po zrobieniu self testu powinien być otwarty, dopiero po odpaleniu się zamyka i na niskich obrotach powinien być zamknięty tzn przekręcać się w prawą strone, im bardziej odkręcona maneta to powinien się otwierać w lewą strone, dziurki nakładać na siebie co oznacza że zawór jest otwarty. Jeżeli jest na odwót to oznacza że linki od zaworu wydechowego są pozamieniane miejscami, i trzeba je pozamieniać.