Regulamin forum
Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
mam yamahe tdr z 2000r silnik po remoncie tłok meteor nowy korbowód mam taki problem iz przy jezdzie na 6 biegu na niskich obrotach 3-4 tys i dodaję gazu do oporu słychać dziwny dzwięk który dochodzi z cylindra dzwięk wydaje się jakby tłok puch lecz przed remontem słyszałem ten sam dzwięk czy to moze być zawór wydechowy ? który się otwiera ? czy jednak coś z tłokiem ? proszę o pomoc
-- 07 cze 2015, 14:18 --
widać ze ten dział na forum jest nie potrzebny zadnej pomocy nic !
Ten dźwięk jest jak metal o metal ? I powiedz mi czy to tak masz tylko przy niskich obrotach a na wyższych on częściowo znika ? Druga sprawa sam robiłeś remont silnika i co w nim było konkretnie robione. Mnie się wydaje, że to może być problem z cylindrem, może być na nim jakaś rysa to występuje gdy nie zrobi się szlifu cylindra w czasie remontu albo jak nieumiejętnie się poskłada tłok z cylindrem. Nie wiem co to za moda jest co u niektórych, że przy remoncie wymieniają tylko tłok na nowy a z cylindrem nic nie robią. Przecież cylinder robi się pod konkretny tłok, czy nowy czy po szlifie itp na tłoku są 2 pierścienie ten górny własnie służy do dopasowania się do ściany cylindra - robi gładź cylindra. To jest dwusuw jak remont silnika to nowy tłok regeneracja czy nowy cylinder i tak samo wał korbowy nowy czy po regeneracji plus nowe łożyska na wał. Tam ma się wszystko samo dopasować a nie, że założy się nowy tłok a w reszcie silnika pełno luzów. Określ ten dźwięk i czy na pewno go słychać tylko na 6 biegu ?
w silniku były wymienione wszystkie łozyska , nowy tłok Meteor , był robiony szlif , nowy korbowód
dzwięk jagby wydobywa się z cylindra i słychać na 5-6 bieg na niskich obrotach, przed remontem słychać było taki sam dzwięk np jak jechałem na 6 biegu rozpędzony pod górkę i jak poprostu moto juz nie dawało rady i spadało z obrotów to ten dzięk było słychać lecz jak zredukowałem na 5 to przy dodaniu na początku lekko gazu było słychać ten dzwięk przez sekunde i moto przyśpieszało
-- 11 cze 2015, 21:30 --
tak to jest metaliczny dzwięk coś podobnego jak by pierścienie zacaczały o cos ;/