Regulamin forum
Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Witam, mam Yamahę TDR 125 Belgardę z 90 roku. Sprawdziłem tydzień temu jak działa YPVS i okazuje się że nie tak, jak to np. w poradniku "Jak ustawić YPVS". Co jest moim zdaniem nie tak? Pierwsze to, że tarczka po wykonaniu testu nie jest równo z dziurką w cylindrze (dziurka w tarczce jest na lewo od tej w cylindrze). Mimo wszystko nie ruszając tego odkręciłem dyfuzor. Po wykonaniu testu zawór jest całkowicie zamknięty ze strony dyfuzora. Gdy się moto odpali zawór całkowicie się otwiera i przy dodawaniu gazu zamyka. Po odpaleniu tarczka z lewej strony idzie i równa się z dziurką w cylindrze i przy dodawaniu gazu idzie na lewo od tej dziurki zamykając zawór od strony wydechu. Czy to jest prawidłowe ustawienie bo moim zdaniem coś jest nie tak a mimo to moto odpala z rozrusznika, wkręca się na obroty tak do 11-12 tyś i dość dobrze przyśpiesza (to znaczy przyśpieszało ) Proszę o odpowiedź.
Zawór po self startcie musi być otwarty i ze strony cylindra i dyfuzora jeśli nie idzie tego zrobić i jest gdzieś próg musisz go wyśrodkować. Nie patrz na dziurkę bo dobrze wyregulowane zawory nie zawsze sie z nią pokrywają.