Regulamin forum
Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Witam mam problem z tylnim hamulcem, a mianowicie prawdopodobnie z tloczkiem zacisku, koło "na luzie" ( na stojaku) nie wykonuje nawet połowy obrotu osi poprzez za mocne tarcie klockow, rozebralem zacisk i zobaczylem ze tloczek jest dosyc mocno zasyfiony. Jak go ewentualnie rozebrac lub jakies inne rozwiazanie tej sytuacji? Zdj do wgladu. Pozdrawiam.
Wypompuj go całkiem, papier 1000 i przetrzyj dookoła kręcąc go. Wtedy zobacz czy powierzchnia jest bez korozji, ubytków itp. Prawdopodobnie uszczelniacze śmietnik.
Dzieki za sugestie panowie, ale niestety to nic nie dało, tłoczek teraz sie nawet nie chowa, uszczelka jest zmasakrowana wiec do wymiana chyba bedzie,nierownosci na tloczku sa, ale bez tragedi.
Jak ma się chować jak uszczelniacze zniszczone. Trzeba rozebrać zacisk tak jak mówiłem, stare gumki wyciągnąć i najważniejsza kwestia dobrze wyskrobać rowki, w których siedzą bo na pewno będzie tam biały nagar z utlenionego aluminium przez które zapieka się tłoczek ściskany nadmiernie przez gumki.
Mam mały problem. Wymieniłem klocki hamulcowe przód tył, no i odpowietrzyłem zaciski. Jednak przednie koło hamuje za słabo a na postoju klocki trą o tarczę, tzn zakręcę kołem to od razu się zatrzymuje. Co zrobiłem źle? Jak jadę i nacisnę na max klamkę to hamuje ale chwilę to trwa i koło przednie się nie blokuje, tzn hamuje za słabo. Mam tak długo odpowietrzać aż będzie hamować mocno? Napiszę od razu jak odpowietrzyłem zacisk. Zamiast odpowietrznika mam wkręconą śrubę. Odkręciłem zbiorniczek przy kierownicy, nalałem płyny i pompowałem. odkręciłem śrubę przy zacisku, klamka przez ten czas wciśnięta, po czym zakręciłem śrubę. Znowu pompowanie i znowu poluzowałem śrubę na wciśniętej klamce. Robiłem to tak długo aż na dole zaczął wylewać mi się płyn.