• Dzisiaj jest 18 cze 2025, 0:03
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT125] zawor wydechowy PROBLEM

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

zawor wydechowy PROBLEM

Postautor: asmi3332 » 30 lip 2014, 5:35

witam wszystkich uzytkownikow jestem tu nowy wiec z gory dziekuje za wszelkie pomocne rady.
wczoraj probowalem ustawic zawor wydechowy wg instrukcji ktora znalazlem na forum i wszystko bylo do momentu gdzie zeby ustawic zawor musialem wkrecic do konca linke nr1 a prawie wykrecic do konca linke nr 2 zeby byl odpowiedni naciag zaworu. wiec patrzac na zawor wyglada ze jest dobrze ustawiony ale chyba z duzego naciagu linek przy wlaczaniu zapolnu nie robi tego self testu znaczy nie obraca sie sam w lewo i w prawo.... czy tak powinno byc??? z gory dziekuje za rady. pozdrawiam
asmi3332

Motocykl: dt 125

Re: zawor wydechowy PROBLEM

Postautor: chaszczoski » 30 lip 2014, 6:18

linka nie może być napięta jak bycze jajo. jak będziesz naciągał linki to po równo i sprawdź sobie jakimś śrubokrętem jak inaczej nie umiesz ocenić i wsadź go tam za tarczkę, oprzyj na lince i zobacz czy mocno pręży. a w ogóle zobacz sobie po gumkę silniczka , mi raz coś fest nie pasowało więc to zdjąłem i zobaczyłem że pancerz linki wypadł z mocowania co było przyczyną że jedna była dłuższa od drugiej itd.i po złożeniu wszystkiego najlepiej otwórz dekiel ypvs i przy pełnym odkręceniu manetki popatrz czy pokrywa się na znaki. (skoro w tej pozycji jest otwarty to musi być też przy max otwarciu gazu, u mnie się to nie pokrywało i musiałem przesunąć tarczkę o parę mm na lewo od otworu regulacyjnego, wtedy dostał pełen oddech bo tak go muliło ;p
chaszczoski

Motocykl: smcr 690
  • Link do galerii

Postautor: asmi3332 » 30 lip 2014, 8:19

Bo zanim skrecilem linki to self test robil sie ale jak zaluzowalem i sie robil to zawor wracal do pozycji pierwotnej xnaczy byl przymkniety.. bo zawor trzeba regulowac wylacznie linkami czy recznie go ustawic poorzez tarczke?? Nie chce tez zeby sie cos tam spalilo skoro nie moze tego testu zrobic..
asmi3332

Postautor: padle215 » 30 lip 2014, 15:14

Enduros70 pisze:Kładziemy się pod motor i kręcąc tarczą zaworu ustawiamy go w takiej pozycji, aby nie przysłaniał on kanału wydechowego ani od strony tłoka ani dyfuzora.

Przecież wszystko jest w poradniku. <ok>
padle215

Motocykl: yamaha dt 125

Postautor: asmi3332 » 31 lip 2014, 6:29

Wlasnie czytalem w poradniku ale wczoraj juz sie bardziej przylozylem i udalo mi sie ustawic i jednak jest roznica i motorek zbiera sie juz z dolu i jest lepsza reakcja na gaz. Dzieki chlopaki.za.pomoc

-- 31 lip 2014, 6:30 --

Wlasnie czytalem w poradniku ale wczoraj juz sie bardziej przylozylem i udalo mi sie ustawic i jednak jest roznica i motorek zbiera sie juz z dolu i jest lepsza reakcja na gaz. Dzieki chlopaki.za.pomoc
asmi3332

Odpowiedz

Wróć do Mechanika