Tuning optyczny i mechaniczny. Pytania o części seryjne i płyny.
Regulamin forum
Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Witam, moja manetka nie odbija, chcę ją naprawić, więc ściągnąłem manetkę(tylko gumę) i zauważyłem rozwalony biały plastik i chciałem zapytać czy muszę kupić cały rolgaz czy mogę gdzieś dostać ten plastik
Ja zrobiłem fajny patent. Szkoda, że nie mam fotki, ale po prostu uciąłem tą końcówkę postrzępioną i naciąłem na kwadraciki i dokupiłem kawałek plastikowej rurki w elektrycznym (taka na kable). Średnica idealnie pasuje do rolgazu i kierownicy. Później dorobiłem kawałek, żeby pasował na całą długość manetki i dołączyłem (wygląda jak puzzle 2 częściowe ). Lekko taśmą izolacyjną, nałożyłem manetkę i śmiga bardzo ładnie. Rolgaz nie chodzi ciężko, ani nie szoruje.
Ponawiam pytanie. Czy można gdzieś kupić sam ten plastik również mi pękł a nie chciałbym kleić tego i łatać jak puzzle. W ogóle dziwie się jak yamaha była w stanie zamontować takie "guano" plastikowe w motorze. Przecież ja nawet w motorynce z prl-u miałem metal. Metalowa rączka nie do zajechania w motorynce a w crossie plastik? Żenada... i do tego jeszcze nie można tego nigdzie dostać... oryginalnego tylko trzeba kombinować.
Poszukaj na allegro uniwersalnego , ja kupiłem za 10zł całe dwie manetki ( jedna z tym plastikiem ) i normalnie pasowały tylko kawałek uciąłem bo był za długi ten plastik w serwisie wołają 74 zł za takie gówienko .