10 gru 2014, 20:17
znalazłem moduł na zbiorniku z olejem, kable jakieś tam podłączone więc może działa. Nie mam pojęcia jak stwierdzić czy mam zawór i gdzie szukać kabli
10 gru 2014, 21:25
Zaworem sterują linki. Zawór zamyka lub otwiera kanał wydechowy. Z dwóch stron na cylindrze powinieneś mieć klapki. Jak je odkręcisz to dostaniesz się do zaworu a jak go wyjąć to wszystko znajdziesz na forum.
11 gru 2014, 1:09
ok, przeglądnąłem już tematy, ten schemat dla półgłówków i jutro jak znajdę czas to spróbuje zagladnąć, jeszcze gdybyście mogli odpowiedzieć mi na dwa pytania:
1:gdzie w motocyklu szukać silniczka od sterowania zaworem?
2:czy jeżeli jestem średnio ogarniętym mechanikiem bez doświadczenia zabierać się za wyciąganie zaworu, czy lepiej poczekać odłożyć grosza i oddać do fachowca żeby silnika nie rozpier...?
11 gru 2014, 8:53
Bez problemu sam ogarniesz. Silniczek jest pod bakiem. Żeby zawór wyciągnąć musisz go rozkręcić od strony dyfuzora ale o tym jest gdzieś temat jak to zrobić.
11 gru 2014, 10:07
lipa, nie mam silniczka

na allegro raczej nie ma opcji poniżej 200 więc pewnie narazie sprawę oleję bo nie dopnę budżetu
13 gru 2014, 20:55
kupilem nowy akumulator bo tamten byl padniety. yvps nie rusza sie wogole.wykrecilem go calkiem,linki sa luzne. odkrecilem wydech i ustawilem zawor recznie na maks otwarty. czy jest mozliwosc aby tak tlok w niego uderzyl? troche kopalem i nie bylo widac zeby chaczyl.czy moze sie sam zamknac? w tygodniu moze znajde jakiegos elektryka i sprawsze czy dziala sam silniczek. dodam ze aku byl padniety od dawna i poprzedni wlasiciel tak jezdzil.
kolejna sprawa tak z ciekawosci od czego jest taki jak by srebrny radiator pod bakiem ?
Mam modol RM 09 7zf na zbiorniku oleju+ 4 kable z licznika. ciezko bedzie to odblokowac?
Nie umiem na oko jeszcze stwierdzic stanu tłoka ale jak kopalem na sciagnietym wydechu to ssal dosyc wyraznie, to znaczy ze jest ok ?
13 gru 2014, 22:04
Pod siedzeniem to regulator napięcia. Możesz sam sprawdzić czy sam silniczek działa.
13 gru 2014, 23:00
Mam kostkę 4 plus 1 .dwa zolte z czarnym i zielonym paskiem . Dwa czarne z czerwonym i brązowym.pod który masę i napięcie? Nic się z moto nie stanie jak tak go odpalę ?
13 gru 2014, 23:05
Poszukaj na forum.
14 gru 2014, 0:22
Sprawdziłem miernikiem na kablach i na rozkręconym silniczku i niema napięcia na przekreconej stacyjce. Czy modol moze być uszkodzony czy winy szukać gdzies w instalacji?