Niedawno zakupiona DT 125 RN 97r
Nieodblokowana,wszystko w oryginale jeszcze, przynajmniej na takie wyglada.
Mam kilka pytan odnosnie DT,w 2 sowie jest to moje pierwsze moto .
1.Czy te wersje (oznaczenia) czymś sie różnią,technicznie,mechanicznie? w moim przypadku co oznacza RN?
2.Akumulator chyba jeszcze org.ale martwy,nie trzyma pradu, niechce sie ładować. Czy jazda bez aku cos zmienia,negatywnie pozytywnie (poza swiatlami oczywiscie). Z tego co czytalem jedni wywalają calkiem a gdzie indziej pisza o sterowaniu zaworu.teraz obecnie mam wyciagniety, elektryka działa przy przygazowaniu.
3. Koles przednemna robił mieszanke sam.dozownik jest ale zero w nim oleju.nie wiem czy działa.czy przez brak oleju w zbiorniku moze sie zapowietrzac albo cos w tym stylu? jak wleje olej bede wiedzial czy działa ale jak sprawdzić czy podaje odpowiednia dawke przez to ze byl suchy tyle czasu. kontrolka od oleju nie dziala wogole,nie wiem czy odlaczona czy zarowka sie przepalila.
4.hamulce- przedni ok ale pokazuje zero oleju na oczku,sruby nie wygladaja by byly kiedys odkrecane i ciezko ja ruszyc zeby nie zjechac,czy mozna inaczej wlac olej do przedniego niz przez zbiorniczek na kierownicy?
z tylnego leci olej gdzies kolo tloczka, mozna gdzies kupic same uszczelki albo czyms je zastapic czy trzeba kupic caly zestaw naprawczy za prawie stowke?:/
5. Ssanie. wajcha do gory-wlaczone. zauwazylem ze na ssaniu moto ma obroty ok 1.5 gdy wylacze ssanie moto czesto sie jak by blokowal na ok 2-3tys ,jak bym manetka zwiekszyl.czyli tak w skrocie na ssaniu czasami ma mniejsze obroty jak na bez ssania.czy to normalne?
6.Jak długo "grzejecie" na luzie swoje moto zanim ruszycie w trase?
7. Plucie oleju. Zauwazylem ze pluje troche olejem z wydechu i mam zafajdany motor.odbija sie chyba od migacza i leci blizej srodka niz jest koncowka wydechu. wydaje mi sie ze jak kupowalem to tego nie bylo po jezdzie. koles jezdzil na jakims orlenowskim,nie wiem jaka mieszanke robil. Kupilem Castrol Racing 2t ,mieszanka 1:40 czyli na 4 litry beny ,100ml oleju. czy jest sens robic taka mieszanke jak moto nie jest odblokowane ( ciagnie do 8 tys).Czy taka mieszanka moze powodować nie spalanie sie wszystkiego i plucie?
8.Skonczylo mi sie raz paliwo,wymieniłem świece w miedzyczasie na nowa,pozniej nie moglem odpalic przez dluzszy czas z kopniaka,pchanie kilku metrow tez nic nie dalo. po pewnym czasie na "a h*j sproboje jeszcze raz co mi szkodzi, odpalil za pierwym kopem i chodził tak zajebi*scie jak nigdy wczesniej,tak rowniotko bez zadnego skoku obrotow. za ktoryms odpaleniem wrocił juz do przerywania na luzie i gaszenia czasami jak bylo wczesniej. pyt. czy po skonczeniu sie paliwa robi sie cos dodatkowo zeby odpalil (jakies odpowietrzanie czy cos?) czym moglo byc spowodowane to ze chodzil tak super rowno przez jakis czas a pozniej znowu kiepsko na luzie.gaśnie mi czasami na luzie. Domyślam sie ze gaźnik zawalony bo niema zadnego filtra paliwa. Z manetka moto ciagnie od dołu nie przerywa,chodzi równo, ale musi byc troche gazu dodane.
9.Kranik - widzialem ze zimnego odpalamy przekrecajac na godz 12. czy czyms sie rozni od "on" na godzienie 6? czy trzeba pozniej przelaczyc na 12? ile ma rezerwa na g 12?
10.Chlodnica- wskaznik temp. podnosi mi sie maks z 2-3 mm za cienka kreske.Fakt ze jest chlodniej 2-3 stopnie na plusie,nie pilowalem w terenie a kreci tylko maks do 8 tys. nie jest to troche malo ? woda w zbiorniczku wyrownawczym zimna.nie powinien byc obieg caly czas na chodzacym silniku. jak sprawdzic czy wskaznik pokazuje dobra temp?
11.Lagi- zauwazylem po transporcie do domu ze cieknie dosyc mocno z jednej lagi. tam nie leciała podczas jazdy a u mnie leci po chwili. moze dlatego ze koles oplukal ją na mrozie

12. Migacz.- troche banalne ale nie świeci mi jeden tylny ,żarowka prawdopodobnie, nie moge otworzyc klosza, odkrecilem srobke ale nie idzie sciagnac .nie chce go rozwalic jak org.(kwadratowy) wiec mam pytanko czy maja jeszcze jakis dodatkowy zatrzask z ktorejs strony? czy porpostu tak trzyma mocno
13.Po wrzuceniu 1 biegu lekko szarpie do przodu, normalny objaw?
14. Mam kolesia niedaleko mnie ktory za 8 dyszek zamontuje mi jakas kostke do modułu. Da to cos bez wywalania dlawika z dyfuzora? niechce narazie na maksa odblokowywac ale w przyszlosci kto wie.