Panowie,
problem polega na tym że motor przerywa na każdym biegu przy 6/7 tys.obrotów.Wymieniłem fajkę,świecę,przewod wn i podniosłem iglicę.Teraz trafilem na taki post:
Jezeli na 1 i 2 biegu silnik kreci sie do konca a na pozostalych biegach zaczyna przerywac kolo 5-6 tys. to oznacza ze najprawdopodobniej masz przerwany obwod blokady predkosci.
CDI jest tak zrobione zeby nie przekraczac jakiejs predkosci (np 100 km/h)
Zdemontuj predkosciomierz i sprawdz czy dziala kontrakton kolo napedu przedkosciomierza.
Jak sprawdzisz uklad omomierzem to przy wolnym kreceniu linka kontrakton powinien zamykac i otwierac obwod.
Jesli kontrakton jest na stale zamkniety albo otwarty to wtedy CDI bedzie odcinac zaplon w okolicach 5-6 tys.
Taki sam efekt jest gdy nie dziala naped predkosciomierza (pokazuje caly czas 0 km/h)
Wiem że kabel od kontaktrona był przecięty i sobie wisiał,moto się zatrzymywało na 6/7 tys.Połączyłem go za pomocą kostki do łączenia przewodów i motor ciągnie do 10 tys ale przerywa przy 6/7 tys i odkręcam manetke mocniej, motor przerywa ,ale po chwili wkręca się wyżej.Teraz się zastanawiam czy to może mieć jakiś wpływ na to że moto przerywa.
Mogę spróbować polutować te kable ,pozbyć się kostki chyba że ktoś ma jakiś pomysł na to.Ewentualnie jak sprawdzić go miernikiem?Jak ustawić miernik, gdzie się wpiąć jakim wtykiem?Od licznika wychodzą 4 kable.
-- 06 maja 2017, 17:06 --
Dodam że moduł 3rm-20 nie blokowany i 1996 rok yamaszka.
-- 06 maja 2017, 17:19 --
Czy kostka odblokowująca pomoże?