• Dzisiaj jest 21 cze 2025, 12:42
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

Kontaktron zepsuty?

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Kontaktron zepsuty?

Postautor: utex » 06 maja 2017, 16:02

Panowie,
problem polega na tym że motor przerywa na każdym biegu przy 6/7 tys.obrotów.Wymieniłem fajkę,świecę,przewod wn i podniosłem iglicę.Teraz trafilem na taki post:

Jezeli na 1 i 2 biegu silnik kreci sie do konca a na pozostalych biegach zaczyna przerywac kolo 5-6 tys. to oznacza ze najprawdopodobniej masz przerwany obwod blokady predkosci.
CDI jest tak zrobione zeby nie przekraczac jakiejs predkosci (np 100 km/h)
Zdemontuj predkosciomierz i sprawdz czy dziala kontrakton kolo napedu przedkosciomierza.
Jak sprawdzisz uklad omomierzem to przy wolnym kreceniu linka kontrakton powinien zamykac i otwierac obwod.
Jesli kontrakton jest na stale zamkniety albo otwarty to wtedy CDI bedzie odcinac zaplon w okolicach 5-6 tys.
Taki sam efekt jest gdy nie dziala naped predkosciomierza (pokazuje caly czas 0 km/h)

Wiem że kabel od kontaktrona był przecięty i sobie wisiał,moto się zatrzymywało na 6/7 tys.Połączyłem go za pomocą kostki do łączenia przewodów i motor ciągnie do 10 tys ale przerywa przy 6/7 tys i odkręcam manetke mocniej, motor przerywa ,ale po chwili wkręca się wyżej.Teraz się zastanawiam czy to może mieć jakiś wpływ na to że moto przerywa.
Mogę spróbować polutować te kable ,pozbyć się kostki chyba że ktoś ma jakiś pomysł na to.Ewentualnie jak sprawdzić go miernikiem?Jak ustawić miernik, gdzie się wpiąć jakim wtykiem?Od licznika wychodzą 4 kable.

-- 06 maja 2017, 17:06 --

Dodam że moduł 3rm-20 nie blokowany i 1996 rok yamaszka.

-- 06 maja 2017, 17:19 --

Czy kostka odblokowująca pomoże?
utex
Donator

Motocykl: yamaha dt 125 r

Re: Kontaktron zepsuty?

Postautor: Frozen » 06 maja 2017, 21:58

Kostka odblokowująca służy odblokowaniu, a jak sam piszesz przekraczasz limit dla blokady.
Na moją głowę aby go sprawdzić wpinasz się przed i za kontaktronem.
Ja bym sprawdził to połączenie czy jest czyste, bo skoro je zrobiłeś i idzie wyżej tylko ją czasem przymuli to może być coś wspólnego.
Po I szukaj. Po II szukaj. Po III na pewno podobny temat istnieje, więc szukaj. 8)
Awatar użytkownika
Frozen
Moderator

Motocykl: Jamacha dete 125 iks '06
  • Link do galerii

Odpowiedz

Wróć do Mechanika