Witam. Chciałem założyć ledowe kierunkowskazy do mojej dtr (1999) ale problem jest taki, że po włączeniu kiernku w lewo bądź prawo świecą wszystkie 4. Co może być przyczyną, jak można to naprawić ? Chciałbym dodać, że podłączałem z przerywaczem do ledów.. na zwykłym przerywaczu i żarówkach wszystko jest okej.
Poszukuję ślimaka na ośkę 17mm i koło 17cali priv proszę Poszukuję ślimaka na ośkę 20mm i koło 21cali priv proszę Już prawie finish projektu ^^
Problem świecących się 4 kierunkowskazów został rozwiązany? Założyłem diodowe i mam tak samo, wiem że muszę jeszcze odpowiedni przerywacz założyć tylko zastanawia mnie czy problem nie tkwi w czymś więcej.
Standardowy, mechaniczny przerywacz do żarówek działa na zasadzie, że prąd który przepływa przez żarówkę przepływa też przez bimetal w przerywaczu i na skutek rozgrzania bimetalu następuje rozłączenie obwodu i żarówka kierunku gaśnie do czasu aż bimetal nie ostygnie i znowu nie zamknie obwodu. Żarówki pobierają duży prąd więc to działa, LED-y można powiedzieć, że w stosunku do zwykłych żarówek nic nie pobierają. Do LEDów musi być przerywacz elektroniczny. Świecą cztery bo pewnie są jakieś upływności i o ile dla żarówek to nie ma znaczenia to dla LED-ów wystarczy aby świeciły, przerywacz elektroniczny powinien rozwiązać problem. Opcjonalnie można zastosować rezystory podłączone równolegle z LED-ami (nawet są takie oferowane w handlu), rezystory "symulują" zwykłe żarówki ale trochę to bez sensu, mając LED-y obciążamy instalację tak jak byśmy mieli żarówki.
Witam Mruga żarówka w liczniku? Miałem ten sam problem, nie tkwił on w przerywaczu, bo miałem taki od LEDów, a w żarówce w liczniku. Problem rozwiązałem stosując diody półprzewodnikowe 1N4007. Pozdrawiam
P.S Jak widać na schemacie żarówka w liczniku przepuszcza i dlatego świecą 4 kierunki, ja przylutowałem diody półprzewodnikowe Mój sposób przedstawiony na niefortunnym schemacie zrobionym w paint'cie Zrobiłem coś w Eaglu ale nie przedstawia więcej niż to wyżej Zachęciło mnie to do zrobienia małego poradnika xD.
Ostatnio zmieniony 05 maja 2016, 21:41 przez Betonowy15, łącznie zmieniany 1 raz
Patent spox, ale w przypadku jak będzie przerywacz elektroniczny. Jak będzie tradycyjny to co prawda kierunki będą świecić parami ale nie będą mrugać (albo będą z bardzo niską częstotliwością) - tak myślę.
trzeba odseparować(odciąć) żarówkę deski rozdzielczej od kierunków bo ona nie będzie współpracować z ledami ja odciąłem przewód od pulpitu i ledy działają poprawnie. Przerywacz odpowiada tylko za częstotliwość mrugania trzeba go wymienić jeśli są ledy żeby mrugał z odpowiednią szybkością. Nie widziałem tego artykułu wcześniej i rozprułem całą instalacje na wierzch w dt. Wpadłem na taki sam pomysł co kolega Betonowy15 ale nie miałem czasu zrealizować go. wiec tylko odciąłem jeden przewód przyjdzie czas to dołożę diody.
Witam, praszam ze odkopuje temat, ale mam problem również związany z kierunkami. Tamten problem załatwiłem tak, że podpiąłem 2 diody jedna do lewej strony druga do prawej i wcisnąłem je do jednej kontrolki.
Ale mam teraz taki problem, że na zgaszonym moto/ niskich obrotach kierunki migają ładnie, jednak na wysokich obrotach zaswieca sie na chwilke i koniec. Żeby zaczęły normalnie działać trzeba zejsc do niskich obrotów, wyłączyć je i włączyć jeszcze raz. Tak to wygląda jakby dostawały za dużo prądu, co z tym zrobić ?
Poszukuję ślimaka na ośkę 17mm i koło 17cali priv proszę Poszukuję ślimaka na ośkę 20mm i koło 21cali priv proszę Już prawie finish projektu ^^