28 paź 2013, 14:34
Witam mam pytanie otóż jak wcisnę przedni hamulec i pchnę motocykl do przodu to czuję takie jakby tyknięcie na kierownicy. Jest to najprawdopodobniej luz na łożyskach główki ramy. Wiem, że niedługo czeka mnie wymiana ale myślę że teraz mógłbym trochę mocniej skręcić przód, tak aby nie było luzu, tylko nie wiem które śruby poluzować a które dokręcić? Macie jakiś pomysł?
28 paź 2013, 17:28
Pod górną półką jest śruba do kasowania luzu.
28 paź 2013, 17:49
Czyli muszę górną półkę zdemontować czy wystarczy poluzować górną nakrętkę kołpakową co znajduje sie pod kierownicą i wtedy dokręcić tą nakrętkę co jest pod półką?
29 paź 2013, 13:27
Jak będziesz miał dostęp to nie ściągaj, poluzuj tą u góry oraz te boczne co ściskają półkę do rury sterowej.
29 paź 2013, 15:19
Dostęp będziesz miał słaby raczej. Jedyny jaki by był to przez oczko w półce od blokady kierownicy. najlepiej zdjąć półkę i dokręcić. Nie musisz zdejmować wszystkiego z kierownicy. Najlepiej odkręcić kierownicę, a następnie półkę i dokręcić to co masz.
29 paź 2013, 18:41
OK ale żeby odkręcić półkę to muszę odkręcić też śruby które trzymają lagi. Nic sie z nimi nie stanie, gwinty nie powpadają do środka lag?
29 paź 2013, 18:46
Nie
29 paź 2013, 18:50
Pytam się tak bo kiedyś mi w simsonie wpadły te ślimaki co się sprężynę nakręca i musiałem cały przód rozbierać. Zresztą to tam chyba ten przód to cały na ziemię wypadł wtedy
29 paź 2013, 19:13
Co ty porównujesz jakieś prymitywne zawieszenie do DT, a na dodatek w simsonie odkrecales śrubę od góry, a w DT odkrecac się śruby w półce, lagę zostawia się w spokoju.
29 paź 2013, 20:06
Ok, rozumiem. A jeśli mam luz na łożyskach to znaczy że zbliża się ich wymiana czy nie koniecznie?