Odpowiedz

Podstawy użytkowania 2-suwa

24 cze 2016, 15:36

Cześć!

chciałbym się Was poradzić o podstawy użytkowania 2-suwa dla początkującego :F :

1. Czy hamowanie silnikiem zbijając biegi jest zdrowe dla 2T czy raczej unikać?
2. Zjazd z góry na biegu bez gazu (zamknięty rolgaz)...?
3. Jakie są optymalne obroty silnika podczas jazdy z wybraną prędkością (obecnie jak sobie już jadę z prędkością jaka mi pasuje tak dobieram bieg że obroty mieszczą się w przedziale 4 - 6 tyś obr./min.)

Za odpowiedzi i sugestie z góry dzięki i pozdrawiam. :D

Re: Podstawy użytkowania 2-suwa

24 cze 2016, 16:56

1 i 2 w skrócie można napisać, że 2suw nie lubi ale nie Znaczy to, że w ogóle nie można tego robić. Innymi słowy jak dodajesz gazu to silnik ma smarowanie. Jak odejmujesz i bez jedziesz to prawie go nie ma. Ale ile tak możesz przejeździc to dokładnie Ci nie powiem. Ale ja zawsze hamuje silnikiem, ale są to krótkie dystanse i np jak jadę więcej niż około 15sec z górki to wrzucam luz i lekko dodaje gazu od czasu do czasu. Nikt mnie tego nie uczył, ale tak na logikę :-D

24 cze 2016, 18:17

3. z jakimi jedziesz to Ci pasuje czasami to jade 50 km/h ,3,5 tys obro i się toczę,a czasami to poniżej 9,5 tys nie schodzę.

24 cze 2016, 20:20

Zależy też od przełożen. Czujesz chyba kiedy za duże obroty zbyt długo się utrzymują przy wolnej jeździe. Ja 6 bieg w zabudowanym używam jak wiem że się mogę toczyć. Tak w ogóle to nie mam obrotosciomierza hehe
Odpowiedz