Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum
Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
14 gru 2013, 20:59
Witam,
mój aktualny set zębatek to 13/52, wyciągam z niej mniej więcej ponad 70 km/h, będę zmieniał napęd na nowy sezon, na której zębatce zwiększyć bądź zmniejszyć ilość zębów, by poprawić prędkość maksymalną, ale żeby nie tracić przy tym dużo mocy/przyśpieszenia?
14 gru 2013, 21:45
albo jedno albo drugie... ale zasada jest taka:
-im większa zębatka z przodu = większa prędkość
-im mniejsza zębatka z tylu = większa prędkość
i odwrotnie dla przyspieszenia.
14 gru 2013, 22:07
A przekładając to na praktykę, ujęcie 5-10 zębów z tyłu zrobi jakąś znaczną różnice?
15 gru 2013, 13:27
Zrobi dużą różnicę. Ja zmieniłem z 55 na 45 i różnica jest spora - nie ma takiego przyśpieszenia, dłuższe biegi i większa prędkość maksymalna - z tym, że ja mam z przodu 15z
15 gru 2013, 14:54
średnio wychodzi że 1 ząb z przodu to jak 3 z tyłu.
15 gru 2013, 16:45
Aha, dzięki za podzielenie się spostrzeżeniami, doszedłem do wniosku, że zostawię z przodu 13z, a do tyłu wrzucę 45-40, bo chciałem o niewielką zwyżkę prędkości, a nie chciałem stracić mocy, bo jest pomysł na zakupienie opon terenowych

, dzięki za pomoc, jeżeli macie jeszcze jakieś uwagi do tego co robię to proszę o uświadomienie mnie, co robię źle.