Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.

Regulamin forum

Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Demontaż prawego dekla silnika

01 cze 2013, 12:12

Witam.

Chcę zdemontować prawy dekiel silnika w celu próby naprawienia nie wchodzących biegów.

1 problem to wirnik od chłodzenia - jak go zdemontować?
2 problem to dozownik - nie używam go ale jest i też nie wiem jak go zdemontować.

oglądałem filmik Endurosa na yt ale on tam nie demontuje tych rzeczy.

Re: Demontaż prawego dekla silnika

01 cze 2013, 13:42

A co ma pompa i dozownik do biegów ? Przecież te podzespoły ściągają się za całym deklem i nie ma potrzeby ich demontować.

01 cze 2013, 14:00

no myślałem że trzeba je odejmować czy coś. nie wiedziałem że są zdejmowane razem z deklem.

mechanikiem nie jestem, wolałem sie zapytać.

po zdjęciu dekla ukazał mi się taki oto widok:
http://iv.pl/images/69365108718508802761.jpg

oczywiście po zdjęciu tarcz sprzęgłowych. tarcze do wymiany a z takim ubytkiem da się jeździć? niby jeździłem z tym ale nw jaki czas. odłamana część była pod koszem sprzęgłowym z olejem -.-

01 cze 2013, 21:22

Szukaj kosza, a nie zadawaj takich głupich pytań.

02 cze 2013, 19:16

ok.

kosz zamówiony. mam kolejny problem - jak zamontować sprężynę startera? podczas rozbiórki nie zwróciłem na to uwagi i nie wiem jak złożyć.

gdzie dokładnie włożyć koniec sprężyny pod nakręceniu ? to szerokie od sprężyny ( co ją blokuje ) wchodzi w swoje miejsce a drugi koniec ? do tej dziury obok miejsca na początek sprężyny ? ? próbowałem wszędzie i jedynie tam pasuje tak że nie ucieka ale wolę się dopytać.

zdjęcie dla pewności :
Obrazek

02 cze 2013, 19:21

Naciągnąć i do górnej dziurki.

02 cze 2013, 19:21

Tak jak narysowałeś tak wkładaj tak ma być :)

02 cze 2013, 19:41

Lukas do górnej to znaczy tej z małą pozostałoscią silikonu ? tam się wkręca śrubke trzymająca/dociskającą dekiel - o tą ci chodzi czy o tą co zaznaczyłem kółkiem na załączonym zdjęciu , pytam bo "górnej" wg mnie nie odnosci się do tej co zaznaczyłem.

kicu tak myślałem, ale lepiej się dopytać :)

02 cze 2013, 20:51

Nie zauważyłem jak to dokładnie wygląda, a myślałem, że jest jak w 125.

05 cze 2013, 20:05

Johne a powiedz mi jak miałeś złożone sprzęgło. Chodzi mi czy miałeś 2 podkładki. JEDNĄ miedzy łożyskiem a koszem sprzęgłowym zewnętrznym, a później między koszem zewnętrznym a wewnętrznym ?
Odpowiedz