• Dzisiaj jest 19 cze 2025, 7:32
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT125] Nie wchodzi na wysokie obroty

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Nie wchodzi na wysokie obroty

Postautor: pszemo89 » 03 sty 2014, 9:50

Witam!
Kupiłem nie dawno Yamahe dt 125R 01r. Sprzedawca zapewniał że jest po generalnym remoncie w co można uwierzyć bo widać że są nowe uszczelki i świeży sylikon. Na wstępie zaznaczę że filtr powietrza jak i świeca są nowe a gaźnik wyczyszczony. Problem ma taki że jak dodam gazu to motor najpierw zrobi charakterystyczne "buuu" i dopiero wejdzie na obroty. Jak nim jade w terenie to nie chce też osiągnąć max obrotów tylko zachowuje sie jakby mu odcinało paliwo, dochodzi do ok 7 tys obrotów (nie mam obrotomierza) i koniec. Jadąc pod ostrą górke to zachowuje sie jakby mu brakowało paliwa i czasami lekko szarpie. Jak jest ciepły to jak nie zapali od pierwszego kopnięcia to musze włączyć ssanie i wtedy pali od razu. Czasem ma takie przebłyski że ciągnie do końca ale przeważnie zachowuje sie tak jakby mu brakowało paliwa... Pomóżcie bo sezon sie zbliża i moto musi być sprawny :D
Z góry dzięki za wszelką pomoc
pszemo89

Motocykl: Yamaha dt 125 R 01r.

Re: Nie wchodzi na wysokie obroty

Postautor: damianksiazek9 » 03 sty 2014, 10:39

Baw się regulacjami gaźnika bo to musi być przyczyną.
Powiedz jeszcze jakie masz dysze w gaźniku i czy masz gumę w filtrze powietrza.
Obrazek
Awatar użytkownika
damianksiazek9

Motocykl: YAMAHA DT 125R 98r.

Postautor: pszemo89 » 03 sty 2014, 20:53

nie wiem jakie mam dysze bo nie dawno kupiłem i nie jestem jeszcze aż tak temacie wiem że brakuje mi takiego plastiku który nachodzi na te dwie dysze ale nie wiem czy ma to jakieś znaczenie... Mój filtr powietrza składa sie z podwójnego króćca puszki z filtrem i tyle, a o jaką gume ci chodziło?
pszemo89

Postautor: Johnny » 03 sty 2014, 20:59

Regulacja.
NAKLEJKI FORUMOWE ZAMÓWISZ TUTAJ <-- KLIKNIJ
Awatar użytkownika
Johnny
Moderator

Motocykl: Escordzina bez dachu.
  • Strona WWW
  • Link do galerii

Postautor: pszemo89 » 03 sty 2014, 21:21

Pewnie tak ale też może wina dysz bo słyszałem że na zimę niektórzy zakładają inne dysze... Dodam też że chlapie lekko z rury olejem...
pszemo89

Postautor: pszemo89 » 08 sty 2014, 18:51

Wracam do tematu bo:
1. okazało się że dozownik nie był odpięty a ja robiłem mieszankę do baku i łapał mi lewe powietrze. Opiełęm linke i nalałem oleju do zbiornika. (słusznie?)
2. nie mam żadnej elektryki i ustawiłem zawór YPVS żeby był cały czas otwarty bo nie mam za dużego wyjścia (słusznie?)
Dało to efekt taki że na dole słabiak nawet czasami się przydusi ale za to jak wejdzie na obroty to szatan. Dalej na wysokich obrotach przerywa, próbowałem regulować składem mieszanki ale nie wiele to zmienia... Jak dodam do spodu gazu to nie wejdzie na max obr tylko muszę popuścić i znowu do oporu to wchodzi ale zaraz i tak szarpie.
Na ile obr macie wykręconą dysze pal-pow? Spróbuje jeszcze może z komorą pływakową...
Z czym mógłbym jeszcze pokombinować?
pszemo89

Postautor: paolo9779 » 08 sty 2014, 20:05

W komorze pływakowej powinno być paliwa 1-2 mm nad poziomem styku komory.Każdy gaźnik ma swoje ustawienie nie ma zasady ile wykręcić żeby było wyregulowane jak nie znasz się na regulacji daj to zrobić komuś kto się zna.
↓↓Linki zaworu wydechowego ypvs różne modele NOWE TANIO↓↓
http://yamahadt.net/linki-zaworu-ypvs-yamaha-dt-125-r-re-sm-x-tdr-tzr-aktualne-t3090.html
↓↓Dekielki, pokrywki prawe zaworu wydechowego ypvs NOWE↓↓
http://yamahadt.net/dekielek-pokrywka-zaworu-wydechowego-yamaha-dt-prawa-strona-t8410.html
->->->Plus zapraszam do swoich galerii :)<-<-<-
Awatar użytkownika
paolo9779
V.I.P

Motocykl: Yamaha DT 125 amfibia hybryda na baterie słoneczne napędzane wiatrem
  • Link do galerii

Postautor: pszemo89 » 18 sty 2014, 19:24

Wyregulowałem jeszcze komorę pływakową, wyczyściłem gaźnik po raz kolejny, zaślepiłem dozownik i nic nie pomogło... Ale jak czyściłem filtr powietrza pojechałem przejechać się bez osłony bocznej i moto chodzi normalnie, musiałem wywalić ten podwójny wlot na górze i teraz wchodzi na obrotu <banan> Mam jeszcze dalej problem z tą śrubką od regulacji mieszanki pal-pow bo nie ma żadnej reakcji na kręcenie jej i ustawiłem narazie wykręconą na jeden obrót i czemu mój moto potrzebuje tyle powietrza???
pszemo89

Postautor: Enduros70 » 19 sty 2014, 23:13

Tak jest, jeśli tłok nie siedzi ciasno w cylindrze.

Wymiana korbowodów/centrowanie wałów, remonty silników, naprawa gaźników, amortyzatorów cross/enduro, mycie ultradźwiękowe, spawanie aluminium. PW

:arrow: https://www.facebook.com/MotoENDOgarage
Awatar użytkownika
Enduros70
Administrator

Motocykl: EXC 300
  • Link do galerii

Postautor: pszemo89 » 20 sty 2014, 15:13

czy mogę to jakoś sprawdzić? jakieś pomysły co dalej?
pszemo89

Następna

Odpowiedz

Wróć do Mechanika