• Dzisiaj jest 19 cze 2025, 9:43
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT125] zbyt duże ciśnienie? odprężenie układu

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

zbyt duże ciśnienie? odprężenie układu

Postautor: poverENE » 21 cze 2013, 23:00

Witam,

Chyba najgorsza rzecz w tym motocyklu, a mianowicie problem uszczelki pod głowicą. Wałkowałem to wiele razy, próbowałem z jedno warstwowymi jak i trójwarstwowymi uszczelkami. Cylinder i głowice za pierwszym razem splanowali mi tak, że po prostu było to nadal krzywe i widać było pod suvmiarką. Użyli złej maszyny, ja im to uświadomiłem i kase oddali. Dobra później druga firma, Ci to dopiero zrobili taką fuszerę, że znać było rysy z papieru i po prostu jak by to na szkle planowali, nadal krzywo... Oddałem to w końcu do ŁUKASZ-MOTOCYKLE (współpracuje z OLEK-MOTOCYKLE), a oni mi to wysłali w końcu do konkretnej firmy co po prostu zrobiła to idealnie i wiem, że cylinder oraz głowica są splanowane perfekcyjnie. Lecz kolorowo nie jest...

Poskładałem to wszystko jak należy i nawet dałem nowe szpilki (100% proste). Odpalam motor, chwile to pochodziło, tyle co się zagrzało i momentalnie efekt wydmuchanej uszczelki. Tradycyjnie przepompowanie płynu do zbiorniczka poziomującego, przelew. Ale co najlepsze, robiło takie ciśnienie, że płyn nie nadążał wyciekać odpowietrznikiem do ramy i wywaliło korek w zbiorniczku poziomującym i to już konkretnie wdmuchiwało kompresje, bo efekt jak by ktoś dmuchał z kompresora w rurki.

Zaraz głowica do góry, uszczelka trójwarstwowa wydmuchana idealnie dookoła z góry i z dołu.

Dla mnie powstaje nowa teoria. Czy tłok nie idzie za wysoko do góry... Niby Krawędź tłoka nie wystaje ponad cylinder, ale to jest tak na styk. Przykładając suvmiarke u góry cylindra, mogę wpuścić koniec suvmiarki jakieś 0.5mm nad tłok, resztę wsunę dalej i już tłok dotyka suvmiarki, a jest to jakieś 1mm jak nawet nie mniej.

W sumie... do rzeczy, może być to, tak? Nie widzę tu innego powodu wydmuchania uszczelki niż za wysokie ciśnienie.

Pytanie? - jak odprężyć układ? Jakim sposobem fachowo podnieść cylinder do góry. Uszczelka na zamówienie? Klejenie zwykłych uszczelek i np założenie 3 uszczelek na siebie? :zdziwko:

Proszę o pomoc.

DT 125 z 94r
poverENE

Motocykl: Dt 125

Re: zbyt duże ciśnienie? odprężenie układu

Postautor: yamahadt125x » 21 cze 2013, 23:14

WItaj. Miałem podobny problem jak ty , splanowałem głowice, kupiłem niekryte nakrętki i podkładki sprężynujące , docisnąłem kluczem dynamometrycznym na 30 Nm i trzyma do dzis.
yamahadt125x

Motocykl: Yamaha Dt 125r

Postautor: Johnny » 22 cze 2013, 8:24

''Zaraz głowica do góry"

Czy głowica zerwała Ci się ze szpilek ?

Może miałem tak krzywe powierzchnie, że splanowali ten 1mm lub 2mm. Chociaż u mnie podobnie mam, że tłok jest na "styk" z krawędzią cylindra.
NAKLEJKI FORUMOWE ZAMÓWISZ TUTAJ <-- KLIKNIJ
Awatar użytkownika
Johnny
Moderator

Motocykl: Escordzina bez dachu.
  • Strona WWW
  • Link do galerii

Postautor: Enduros70 » 22 cze 2013, 9:44

Płaszczyznę głowicy i cylindra sprawdź na szkle z papierem. Zobaczysz czy tuleja ci nie siada. Jeśli wszystko się zabieli to odtłuścić i przedmuchać idealnie powierzchnie, dopiero na to uszczelka UP do góry, głowica, podkładki sprężynujące, nakrętki zwykłe i dokręcać na krzyż stopniowo, aż do 30Nm. Ja tak składam nawet na jednowarstwowej szarej i nic nie puszcza.

Wymiana korbowodów/centrowanie wałów, remonty silników, naprawa gaźników, amortyzatorów cross/enduro, mycie ultradźwiękowe, spawanie aluminium. PW

:arrow: https://www.facebook.com/MotoENDOgarage
Awatar użytkownika
Enduros70
Administrator

Motocykl: EXC 300
  • Link do galerii

Postautor: poverENE » 22 cze 2013, 9:49

Nie, nie, nie. Przepraszam, źle sformułowałem zdanie (zawsze miałem 2 z Polskiego). Chodziło mi o to, że odkręciłem głowice i ją po prostu ściągnąłem i od razu widziałem, że uszczelka wydmuchana idealnie w koło. Nie tak jak zazwyczaj, że w tym miejscu gdzie było krzywe. A było bardzo krzywo... Bo Ci co poprzednio planowali to mieli złą maszynę.
poverENE

Postautor: Enduros70 » 22 cze 2013, 11:02

Zastosuj się do mojego postu.

Wymiana korbowodów/centrowanie wałów, remonty silników, naprawa gaźników, amortyzatorów cross/enduro, mycie ultradźwiękowe, spawanie aluminium. PW

:arrow: https://www.facebook.com/MotoENDOgarage
Awatar użytkownika
Enduros70
Administrator

Motocykl: EXC 300
  • Link do galerii

Postautor: poverENE » 22 cze 2013, 18:06

http://imageshack.us/photo/my-images/856/yygx.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/109/ki0l.jpg/

Jeszcze powiedzcie czy to nie za wysoko. Nie no jestem kurde wstanie poświęcić jeszcze jedną uszczelkę i tak jak piszesz dam te podkładki i zwykłe nakrętki, ale czy to zmieni coś względem normalnych podkładek i oryginalnych nakrętek? Bo mnie sie wydaje, że to żadna różnica, ale może mi się tylko wydawać i mogę być w błędzie. Proste. Ja tylko chce rozwiązać głupi problem tej uszczelki. I powtarzane tysiąc razy. Kłaść z miejsca jedno warstwową (mam pod ręką nówke) czy zamawiać jeszcze raz trójwarstwową?

P.S - dodam, że jako tako nie odpowietrzyłem układu chłodzenia. Tzn ja tylko otworzyłem korek, moto chodziło chwile i dolałem płynu. Nie ściskałem żadnych węży ani nic. Przez to raczej uszczelki nie wyrąbało, prawda?
poverENE

Postautor: YankeS » 22 cze 2013, 19:52

Mówisz oryginalne nakrętki.Konkretnie mają kapturki czy nie?
Awatar użytkownika
YankeS

Motocykl: WR250Z

Postautor: poverENE » 22 cze 2013, 21:30

Tak, mają kapturki.
poverENE

Postautor: YankeS » 22 cze 2013, 22:22

Już któryś kolega wspominał,że należałoby je wymienić.Lubią nie dociskać głowicy.
Awatar użytkownika
YankeS

Motocykl: WR250Z

Następna

Odpowiedz

Wróć do Mechanika