Regulamin forum
Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Witajcie. Wczoraj zalałem pod sam korek skrzynię nowym olejem. Niestety przez roztrzepanie zapomniałem spuścić stary olej, którego było chyba i tak nie wiele, bo nowego oleju wlałem aż około 700 ml. Zaraz po zalaniu zaczęło mi szwankować sprzęgło, jak wrzucałem jedynke to DT sama zaczęła jechać do przodu trochę przy wciśniętym sprzęgle. Również bardzo, ale to bardzo ciężko było wrzucić kolejny bieg, np. dwójkę. Nie chciał się w ogóle wbić, musiałem użyć naprawdę dużo siły żeby on wszedł. Robiłem regulację sprzęgła, ale to samo. Co może być przyczyną ? Olej zalany pod sam korek ?
Zamiast gratulować mógłbyś pomóc mi w tej sytuacji. Jakie są tego konsekwencje oraz w jaki sposób pozbyć się tej usterki. Spuszczenie części oleju rozwiąże problem ? Czy mogło już coś "walnąć" ?
W Dt 80 nie ma "otworu kontrolnego", czyli okienka, przez które można zobaczyć stan oleju. Wlać 750 ml i wsio. Po wlaniu takiej ilości oleju, powinno coś wylecieć odpowietrznikiem, pewnie zatkany.