• Dzisiaj jest 17 cze 2025, 9:58
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

Przerywa na wyższych obrotach.. słabo odpala.

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Przerywa na wyższych obrotach.. słabo odpala.

Postautor: 125 Lc2 » 27 kwie 2014, 13:27

Witam.
W moim KTM Lc2 125 1999 jest silnik jak w DT 125 więc może pomożecie.
Jakiś czas temu kupiłem moto i na starcie musiałem wymienić uszczelkę pod głowicą i uszczelniacz pompy wody i uszczelnić pokrywę sprzęgła. Moto odpalał bdb nawet bez użycia ssania na obroty się płynnie wkręcał ale o wejściu na koło nie ma mowy..
Zmieniłem też świecę bo poprzednia wyglądała na starą i zajrzałem do filtra a tam syff. Czyszczenie airboxa i wszystkiego wokół.
Moto nadal sprawował się bdb pod względem odpalanie a mocy tak sobie z dołu a górę miał bdb tyle że na koło nadal słabo..
Zmieniłem dyfuzor na Racing ktm od również ktm 125 tylko z SX i wyczyściłem gaźnik wykorzystując jakiś spray do czyszczenia..
Gaźnik miał dyszę główną 105 i wolnych 55 i t a długą 70 zmieniłem główną na 138 resztę zostawiłem. moto nie odpaliło. Znajomy podpowiedział ze po pełnym odblokowaniu trzeba dolot zwiększyć więc wykonałem otwór 5/5cm w puszce filtra. Moto odpalił i po rozgrzaniu na postoju przy gazowałem i od ok 3/5 przerywa. Podczas jazdy próbnej na kazdym biegu od połowy obrotów przerywa. Czy dysza 138 jest za mała? Gdzieś czytałem ze po pełnym otwarciu ma być ok 160. Wczoraj rano nie chciał odpalić 3 próby i aku siadł, podładowałem i od razu odpalił. Dzisiaj znów 3 próby i aku pusty. Świeca NGK BR 8hs. Poprzednia była BR7HS. Motocykl kupiony od mechanika motocyklowego i twierdzi ze cylinder ma nicasyl bdb i tłok po wymianie na Vertex. nowe naklejki były na plastikach ale czy tak było nie wiem. Jeśli macie jakieś propozycje proszę o pomoc. Ciśnienie na cyl ponoć 11bar z hakiem ale to tez mechanika sprzedawcy zapewnienia. Sam to sprawdzę jak już będe w stanie spokojnie przejechać 15km. pozdro Marek Reda

-- 27 kwie 2014, 14:42 --

Dodam że gaźnik to Dellorto 28.
Nie ważne jaki ważne że 2 kółka!
Awatar użytkownika
125 Lc2

Motocykl: Ktm 125 Lc2

Re: Przerywa na wyższych obrotach.. słabo odpala.

Postautor: KruKu » 27 kwie 2014, 13:57

Po pierwsze to dyfuzor stroi się pod dany silnik, więc ten od SX nie będzie dobrze spełniał swojej funkcji w lc2. Po drugie, mogłeś poprostu wyczyścić dobrze gaźnik, zostawić starą dysze, ewentualnie dać o 10-15 wiekszą i ustawić zawór wydechowy. Ewentualnie sprawdzić jeszcze końcówkę wydechu czy jest przelotowa.

Teraz Ci przerywa bo się zalewa. Pewnie wsadziłeś za duża dysze i do tego ten zły dyfuzor.
Awatar użytkownika
KruKu
Moderator

Motocykl: DT 125

Postautor: 125 Lc2 » 27 kwie 2014, 14:12

Dzięki za opinię.
Już widziałem lc2 z tymi dyfuzorami w sieci i z tego co wiem to dyfuzory są pod pojemność i katy z 125 nie wiele się różnią. Oby to nie to.. Ale przed zmianą dyszy i powiększenia dolotu było ok.
Końcówkę zmieniłem na przelotową FMF KTM, ale wcześniej również była przelotowa. Na tym forum czytałem ze dysza główna 260 a ja wsadziłem 138 a była 105 więc co najmniej dziwne.. Te przerywanie nie brzmi jak zalewanie a raczej jak niedobór paliwa.. świeca jest sucha a kolor wygląda ok. Spróbuje zmienić jutro dyszę na tą co była jak nie pomoże to dam 160 i dalej 165 jedynie takie mam.
Awatar użytkownika
125 Lc2

Postautor: jakub111 » 27 kwie 2014, 14:16

oznaczenia romiarów dysz w gaznikach dellorto a mikuni nie są takie same.
Awatar użytkownika
jakub111
Moderator

Motocykl: DT125R, SR500, S51
  • Link do galerii

Postautor: 125 Lc2 » 27 kwie 2014, 14:21

No to klops.. Więc u mnie to 105 to mogła być już dysza na odblokowany wydech.. Wasze 125 idą na koło z gazu? Mam zębatki 14 / 49 i słabo się zbiera.. idzie 110 max (licznik samochodowy pokazywał 118)

-- 29 kwie 2014, 20:09 --

Wczoraj wróciłem do poprzedniej dyszy czyli 105 i moto chodzi pięknie. Dyfuzor z sx z przed kilku sezonów i tłumik przelotowy brzmią całkiem rasowo. Jeśli znajdzie się ktoś kto ma gaźnik dellorto 28 z większymi dyszami dobrze zestrojonymi proszę o wskazówki.
Awatar użytkownika
125 Lc2

Postautor: Enduros70 » 30 kwie 2014, 11:37

125 Lc2 pisze: katy z 125 nie wiele się różnią

Proszę Cię...
Zmierz kompresję, świecę wsadź BR9ES i wtedy patrz co się dzieje.
Na tym dyfuzorze więcej szkód sobie możesz narobić niż pożytku.

Wymiana korbowodów/centrowanie wałów, remonty silników, naprawa gaźników, amortyzatorów cross/enduro, mycie ultradźwiękowe, spawanie aluminium. PW

:arrow: https://www.facebook.com/MotoENDOgarage
Awatar użytkownika
Enduros70
Administrator

Motocykl: EXC 300
  • Link do galerii

Odpowiedz

Wróć do Mechanika