Regulamin forum
Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Wyspawałem blokadę i zdjąłem kosz. Na wałku sprzęgłowym jest luz osiowy 1 mm , ale przed zdjęciem kosza go nie było. Czy to zły znak? A luz promieniowy na tym walku jest minimalny, jak mocno złapiesz za wałek to tylko czuc że się rusza o jakieś dziesiąte mm, więc obejdzie się raczej bez wymiany łozyska. Zdziwiło mnie to że mogę przekręcić goła ręka wał (zrobić cały obrót) łapiąc za zębatkę na wale. Czy to znaczy że jest lipna kompresja? Zaglądałem przez wydech to tłok nawet przykopcony nie jest, a na tulei widać jeszcze ślady po szlifie ( poprzeczne rysy) Wiem że powinienem zmierzyć manometrem ale to pytanie zadaje z czystej ciekawości
Jeszcze jedno pytanie: czy muszę zmieniać kosz wewnętrzny i zewnętrzny czy tylko zewnętrzny? Kosz wewnetrzny nie miał żadnych luzów i wygląda spoko, za to zewnętrzny wygląda jak po wojnie, więc stąd pytanie czy kupować komplet czy tylko ten zewnętrzny? Jęsli potrzeba to mogą wstawić zdjęcia.