• Dzisiaj jest 09 sie 2025, 16:55
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT125] Dobór świecy i przerwa na świecy

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Re: Dobór świecy i przerwa na świecy

Postautor: kreciuu » 11 lip 2014, 12:42

Ja ostatnio zamówilem sobie świece irydową DENSO, wybraną do modelu yamaha dt 125.

Dzisiaj doszła, założyłem ją i mam wrazenie ze jest gorsza od zwykłej ngk.

Moto ciszej chodzi to da się zobaczyć , lecz jak jeżdziłem na starej ngk to przy dodaniu lekk gazu i trzmaniu go na tej samej wysokosci motor mialm takiego kopa, ze z 20km/h przeszedl od razu na 40km/h, a teraz przy swiecy irydowej denso, motor wchodzi lagodniej na obroty w jezdzie, z 20km/h przechodzi na 30 a potem na 40km/h, czuc to i widac. Mozecie sie wypowiedziec na ten temat, ktoś kto posiada taka swiece irydowa denso lub irydowa ngk ? czybzy zwykla ngk za 15zl byla lepsza od denso irydowej za 60 ?

wczoraj wkrecilem swiece denso, motor ladnie odpalil, chodzil ciszej, ale znowu przy jezdzie nie ma takiego przeskoku mocy, przy starej swiecy ngk zwyklej motor palil ladnie, glosniej chodzil - charaktersytycznie, i mial tzw buta i kopniecie.
kreciuu

Motocykl: Yamaha Dt 125 2003 rok.

Postautor: Johnny » 11 lip 2014, 16:33

czy przerwa na świecy ngk była większa niż na denso?
NAKLEJKI FORUMOWE ZAMÓWISZ TUTAJ <-- KLIKNIJ
Awatar użytkownika
Johnny
Moderator

Motocykl: Escordzina bez dachu.
  • Strona WWW
  • Link do galerii

Postautor: Enduros70 » 11 lip 2014, 19:17

Ja zauważyłem różnicę przy zwykłych w yz i chyba wrócę do ngk.

-- 11 lip 2014, 20:18 --

Ja zauważyłem różnicę przy zwykłych w yz i chyba wrócę do ngk.

Wymiana korbowodów/centrowanie wałów, remonty silników, naprawa gaźników, amortyzatorów cross/enduro, mycie ultradźwiękowe, spawanie aluminium. PW

:arrow: https://www.facebook.com/MotoENDOgarage
Awatar użytkownika
Enduros70
Administrator

Motocykl: EXC 300
  • Link do galerii

Postautor: kreciuu » 11 lip 2014, 20:47

jak wykrecalem swiece zwykla ngk br8es to izlator sie ulamal na pol, wyrzucilem ja od razu do kosza bo nie byla juz potrebna i nie bla do uzytku... nie przyjrzalem sie czy swieca stara ngk miala mniejsza czy wieksza przerwe na swiecy miedzy elektroda. wkrecilem nowa denso i moge powiedziec ze na denso irydowej motor chodzi ciszej ale tak jak by spalal kazda dawke paliwa i nie mial buta i pchniecia motoru w pewnym momencie, a na stareh zwyklej ngk mialem tak ze wrzucile 1 czy 2 bieg, dalem lekko gazu, i rtrzymalem w tej samej pozycji gaz i raptem mialo takiego kopa, tak jak by niagromadzil mieszanke, byl wubuch i motor dostal takiego kopa w pewnym momencie ze az czuc jak motor gnie do przodu, czuc to. nie wiem czy ktos zrozumial o co mi chodzi, dla przykladu to tak jak w furze, w jakiejs sportowej , dodasz gazu i wbija w fotel bo czuc przyspieszenie, a w normalnej furze nie czuc juz tego, tak samo jest ze swieca zwykla ngk i irydowa, bynajmniej u mnie, teraz zamowilem ngk br8es i zobacze jak bedzie szlo na zwyklej swiecy, bo na starej szlo lepiej niz nowej irodyowej.
kreciuu

Postautor: Enduros70 » 12 lip 2014, 11:02

BR9ES powinna być do Twojej.

Wymiana korbowodów/centrowanie wałów, remonty silników, naprawa gaźników, amortyzatorów cross/enduro, mycie ultradźwiękowe, spawanie aluminium. PW

Awatar użytkownika
Enduros70
Administrator

• Link do galerii

Postautor: kreciuu » 12 lip 2014, 11:17

A to jakas roznica ? bo niby mowisz o 1 cieplote wiecej, ale ja nie jezdze tak w terenie i wgl, czy moze byc br8es ?
kreciuu

Postautor: Enduros70 » 12 lip 2014, 12:00

Wersje 2004 w górę miały montowane BR8ES, pewnie przez te wszystkie blokady osiągają mniejsze temperatury spalania.

Awatar użytkownika
Enduros70
Administrator

• Link do galerii

Postautor: kreciuu » 12 lip 2014, 12:44

Aha, czyli jak mam 2003 rok to mam kupic br9es serwisowo ?. A ty Miales może swiece irydowa ?. Nie chce sie wierzyc ze swieca irydowa taka dobra i ma gorsze osiagi niz zwykla.. chociaz fakt jak mialem zwykla to przy staniu 2 lub wiecej dni bez ruchu i odpaleniu go to dodaniu wiecej gazu na zimnym silniku moto przerywalo bo bylo zimne i nie spalalo tak paliwa i kopcilo a na irydówce odpalalo ladnie i od razu na zimnym silniku po dodadniu gazu wkrecal sie na obroty
kreciuu

Postautor: Enduros70 » 12 lip 2014, 12:47

Nie miałem w DT irydy, do YZ zapakuję teraz zobaczyć co będzie.

Awatar użytkownika
Enduros70
Administrator

• Link do galerii

Postautor: kreciuu » 13 lip 2014, 10:31

Daj znac jakie beda skutki uboczne jezeli bedą i jakie obserwacje po zmianie ze zwyklej na irydowke.
kreciuu

PoprzedniaNastępna

Odpowiedz

Wróć do Mechanika