Niedawno kupiłem Yamahe DT 125 R z 96 roku - jako, że to mój pierwszy motocykl to za bardzo nie wiedziałem zbyt wiele o tym co powinienem sprawdzić a co nie i w związku z tym teraz mam parę drobnych napraw do przeprowadzenia - po kolei:
1. Kranik - czy on czy off motur odpala i chodzi, zostawiłem go dłużej na off i nie zgasł nawet po kilku minutach. Czy kranik jest ważny?

2. Kierunkowskaz - zaliczyłem już parę gleb na poligonie i przestał działać prawy tylny kierunek pomimo, że żarówka wygląda na całą - gdzie zacząć szukać przyczyny? Przerywacz na prawej stronie działa w innym tempie niż na lewej.
3. Poziom oleju w przekladni - w okienku nic nie widać, tzn widać mydło. Czy można spuścic olej i zalać go ponownie czy radzicie od razu wymiankę?
4. Czy jak dolewam plynu hamulcowego przez ten zbiorniczek przy klamce prawej muszę coś jeszcze robić (odpowietrzać?).
5. Motocykl jest zablokowany - nie kręci się powyżej 8k obrotów. Czasami jednak, np gdy wjadę w głęboką kałużę lub wymyję motocykl myjką albo wężem to kręci się do 5, 6 tyś, po jakimś czasie do 7 i potem wraca do stanu normalnego czyli do 8 - czy to normalne? Jest jakiś sposób żeby temu zapobiec?
Pozdrawiam.