Regulamin forum
Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Witam panowie mam taki problem że na przełożeniach 14/57 yamaha maksymalnie jedzie 110km/h gdy zmieniłem przełożenie na 16/57 yamaha jedzie maksymalnie 100 km/h bardzo rzadko rozpędza się do 110km/h. Raz dostała takiego nagle kopa i bez problemu w moment przyśpieszyła do 120 i mogła dalej. Dodam w czerwcu Yamaha miała zrobiony szlif cylinda wsadzony tłok wossner. Co dodam maszyna przed remontem zawsze do 120 bez problemu się rozpędzała. Czekam na podpowiedzi co to może być z góry dzięki
Na 1,2,3,4 yamaha wkręca się do końca obrotów i nie łapie muła. Nie przerywa. Dopiero gdy wrzucę 5 bieg yamaha nie wkręca się jak na innych na 5 biegu jak napędzę się powyżej 100km/h i wrzuce 6 to zwalnia do 100km/h. Myślałem może o zaworze że nie otwiera się do końca tylko jak to poznać ? Na 5,6 biegu po porostu nie ciągnie jest jak by słabsza.
Ściągnij dekiel od zaworu, markerem zaznacz sobie punkt pełnego otwarcia ( przeważnie jest to pokrycie wycięcia w nyplu z otworkiem, ale potwierdź, bo u mnie jest to nieco dalej ), Potwierdź to sobie zdejmując dyfuzor i wkładając palucha do kanału wydechowego. Załóż dyfka, kopnij sprzęta i obserwuj jak zachowuje się tarcza zaworu. Przy 6500-7000RPM powinna płynnie przejść w punkt pełnego otwarcia. Tak ja tu http://www.youtube.com/watch?v=9XYrnur2dbw