Tuning optyczny i mechaniczny. Pytania o części seryjne i płyny.
Regulamin forum
Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
07 paź 2014, 11:54
Witam serdecznie.
Postanowiłem, jako, że zatarła mi się moja DT 50 AC(silnik chłodzony powietrzem, ten sam co w MX lub RD) wsadzić Airsal 70.Kolega Bartolini z tego forum doradził mi, że trzeba będzie zwiększyć dysze w gaźniku lub go zmienić, ale najpierw spróbować wyregulować dyszami.Jakie dysze proponowalibyście pod ten zestaw? Aktualnie mam wsadzoną dyszę główną 55 i świetnie jeździło to na oryginalnym cylindrze, lecz domyślam się, że może ona nie wystarczyć do Airsala, czy może jednak spróbować wyregulować na tej dyszy ? Czy mam kupić również inną dyszę wolnych obrotów czy tylko główną ?
07 paź 2014, 13:22
Jaka średnica gaźnika ?
07 paź 2014, 13:51
14mm, jest to Dellorto 14 PHBD, montowany oryginalnie w tym silniku.
07 paź 2014, 14:27
Na tym cylindrze można pokusić się o 65 główną i zobaczysz co się będzie działo.
07 paź 2014, 14:29
Ale uważasz, że będzie bliżej zalewania z dyszą 65 czy bliżej zbyt małej dawki paliwa ?
07 paź 2014, 15:22
Powinno być ok, ale bliżej do zalewania przy tym przelocie.
07 paź 2014, 18:07
I jest szansa, że będzie to ładnie się zgrywało z Airsalem? Że na każdym biegu będzie szedł jak powinien ? Oczywiście zdaje sobie sprawę, że nie osiągnę pełnej mocy tego cylindra takiej jak np. z gaźnikiem 19mm.
11 paź 2014, 11:48
Nikt nie jest wróżką, podałem Ci rozmiar wyjściowy i od tego trzeba zacząć regulacje.
15 lis 2014, 2:12
ja bym na twoim miejscu wymienił gaźnik na większy, myśle że powinien być tam jakiś 19mm , to jest cylinder chłodzony powietrzem, odpowiedni gaźnik będzie również chłodził silnik, airsal od orginalnego cylindra troche sie różni ma 2 kanały płuczące więcej, także zasilanie przyda sie lepsze , takie jest moje zdanie