• Dzisiaj jest 18 cze 2025, 12:05
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT125] Kupiony silnik, a co dalej?

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Kupiony silnik, a co dalej?

Postautor: [email protected] » 11 paź 2014, 9:48

Witam. Jakiś czas temu zakładałem kilka tematów odnośnie zmiany silnika na dt 125. Raczej mi odradzaliście, nie posłuchałem się. :D . Kupiłem silnik, lecz całkowicie goły. Powoli wybieram się do znajomego po kupno pozostałych części. Niestety moja maszyna to mx. Czyli wszystko muszę kupić. Chciałbym, abyście mi trochę pomogli co jest koniecznie potrzebne. Z tego co wiem to :
- chłodnica
- termostat
- silniczek zaworu
- gaźnik
Co do elektryki to niestety kompletnie się nie znam. Wiem , że pomyślicie sobie " Jeśli się nie znasz to nie dotykaj" , ale moim zdaniem każdy musi się w końcu nauczyć. Myślę że w końcu uda mi się to wszystko złożyć, złożyłem silnik od etz 250 wraz z elektryką więc... Proszę o pomoc. Pozdrawiam
[email protected]

Motocykl: YAMAHA DT 80 MX 81r.

Re: Kupiony silnik, a co dalej?

Postautor: Johnny » 11 paź 2014, 11:49

Ja zrobiłem kompletny swap z 80 na 125.

Potrzebujesz Oprócz gołego silnika, który masz:
- układ wydechowy od DT/TDR/TZR 125 ( ja jeździłem po ulicy więc miałem wydech od TZR )
-całą wiązkę elektryczną wraz z wszystkimi przełącznikami i stacyjką - nie znasz się na elektryce więc nie zrobisz jej na krótko, chociaż możesz spróbować. Pisząc wiązke mam na myśli także moduł, silniczek YVPS, zktórego montażem do ramy miałem najwięcej poblemów.
-gaźnik plus filtr powietrza, ja miałem osobiście stożkowy ale ulica a teren to co innego i stożek to nie najlepszy pomysł
-gasbox
-linki gazu i sprzęgła, chyba że potrafisz dorobić
-chłodnicę od 125
-termostatu nie miałem osobiście, ale zegary powinieneś sobie zamontować aby śledzić czy się nie przegrzewa ew sam czujnik temp
NAKLEJKI FORUMOWE ZAMÓWISZ TUTAJ <-- KLIKNIJ
Awatar użytkownika
Johnny
Moderator

Motocykl: Escordzina bez dachu.
  • Strona WWW
  • Link do galerii

Postautor: [email protected] » 11 paź 2014, 15:45

O dziękuje bardzo. Takie odpowiedzi to ja rozumiem <ok> . A tak z ciekawości, ile Cię wyniosła cała ta przeróbka? :) A co od elektryki "na krótko" tą taką owo w mz najpierw zrobiłem, następnie wszystkie światła itd. Zobaczę ile będzie chciał za wiązkę i wtedy zdecyduję. A co z silniczkiem zaworu? Co z nim?
[email protected]

Motocykl: YAMAHA DT 80 MX 81r.

Postautor: Johnny » 11 paź 2014, 17:46

Kupiłem całą TZR bez papierów i przełożyłem silnik z elektryką i osprzętem, resztę TZR sprzedałem oraz stary silnik z osprzętem więc wyszedłem na plus i to nie mały :)

Na krótko w DT jest jeszcze łatwiej bo nie podpinasz stacyjki itp tylko kilka kabli do modułu :P

Silniczek zaworu musisz zamontować nad cylindrem tak aby linki byly odpowiednio napiete i pod odpowiednim katem, chyba że będziesz jeździł na ciągle otwartym zaworze, ale wtedy silnik traci tą elestyczność.
NAKLEJKI FORUMOWE ZAMÓWISZ TUTAJ <-- KLIKNIJ
Awatar użytkownika
Johnny
Moderator

Motocykl: Escordzina bez dachu.
  • Strona WWW
  • Link do galerii

Odpowiedz

Wróć do Mechanika