Tuning optyczny i mechaniczny. Pytania o części seryjne i płyny.
Regulamin forum
Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
19 lut 2015, 12:58
Witam, na wstępie zaznaczę że jestem nowy i nie jestem do końca pewien czy dobry dział! 
Więc zacznijmy: Nurtuje mnie pewien problem, chcę kupić jakieś moto do drogi i na jakieś sporadyczne wypady na grzybki, etc - w lekki teren, byle nie katować moto, poczytałem, padło na DT, znalazłem ciekawą ofertę 125 cc, byłem obejrzeć i ... pierwsze wrażenie : ale to wielkie
. Nie chodzi o to że nie dam rady tym jeździć, tylko o to, że po zarejestrowaniu na 50 (nie pytajcie jak
) w razie kontroli policji pewnie nawet by ze mną nie dyskutowali tylko skierowali sprawę do sądu
Więc wpadłem na pomysł żeby kupić 50 z padniętym piecem i wstawić silnik 125 cc, tylko zaczyna się zabawa : musi się zgadzać baaaardzo dużo rzeczy, począwszy od mocowań silnika, skończywszy na chłodzeniu
Co do elektryki i innych pierdół to sobie zrobię sam
Teraz pytanie do Was, da radę bez rozdupcania ramy wsadzić tam silnik 125cc ?
albo ewentualnie jak wiele trzeba tam grzebać żeby osiągnąć wymarzony efekt 125/50 ? :>
Z góry dzięki za pomoc
P.s.: Wiem że było 12312432152352 takich tematów, jednak w żadnym nie znalazłem wpisu kogoś kto takie coś robił, tylko odpowiedzi 'znachorów' ze stażem na motorynkach
19 lut 2015, 13:34
Znam ludzi co maja 125/50 i przy kontroli nic im nie zrobili.
19 lut 2015, 14:08
Też takowych znam, ale nie oszukujmy się, dt 125 to kawał moto
Przykładowo kumpla trzymali na romecie crs 125/50 - rama 50, silnik 125 i patrzyli z 10minut po silniku
19 lut 2015, 14:43
Bo nikt takich swapów nie robi i się dziwili xD
Widać ze jestes nowy bo bbcode nie umies użyć dobrze.
19 lut 2015, 14:46
Ja swapowałem 80/50 na 125/50 i przy kontroli policyjnej czy przegladzie nie bylo problemow. Sam montaz silnika mimo innych mocowan silnika nie jest trudny jesli posiadasz umiejetnosc spawania, lub Twój tata lub kolega to dacie rade. U mnie trzeba bylo nie tylko przednie ale i tylnie mocowania silnika z tzr przyspawac do mojej ramy i zmodyfikowac sama rame pod silnikiem by byl w odpowiedniej pozycji i sie miescil.