Regulamin forum
Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Witam. Zabrałem się za zmianę klocków i tak jak w przednim zacisku nie było problemów to tylnego nie wiem jak zdemontować. Ktoś mógłby podpowiedzieć co i jak? Poniżej fotki dla ułatwienia:
Jakby ktoś był łaskaw mi wytłumaczyć co odkręcić itd to będę wdzięczny ;) (Yamaha DT125X 2006r.)
Wykręcasz dwie śruby co są między odpowietrznikiem(widoczne na pierwszym zdjęciu).Po tym klocki powinne same wypaść.Ja robiłem to z wyjętym kołem bo i tak miałem rozebraną więc nie wiem czy da się bez Pozdro
Po I szukaj. Po II szukaj. Po III na pewno podobny temat istnieje, więc szukaj.
Koło trzeba zdjąć i zsuwasz z prowadnic. Wcześniej sobie poluzuj te śruby na imbusa, najlepiej stukać młotkiem bo lubią się obrobić jak dawno nie wykręcane.
A możecie mi przy okazji powiedzieć czy wszystko zrobiłem jak trzeba wymieniając przednie? No to po kolei: - zdjąłem zacisk, wyciągnąłem klocki i wyczyściłem zacisk; - wepchnąłem tłoczki, włożyłem nowe klocki i założyłem wszystko z powrotem. Potem Detka się dosyć ciężko prowadziła i oczko przy kierownicy od płynu było pełne więc trochę spuściłem i już jest lepiej. Poziom płynu - "lower". Teraz mnie zastanawia czy przypadkiem nie zapowietrzyłem tego hamulca. Możecie mi powiedzieć jakie są objawy zapowietrzenia? Ps. Oczywiście klocki muszą się jakoś tam dopasować do tarczy więc z czasem będzie jeszcze inaczej.