• Dzisiaj jest 13 cze 2025, 23:16
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT125] tulejowanie

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Re: tulejowanie

Postautor: jamaszka » 04 sie 2015, 19:29

A kiedy będziesz miał czas :mrgreen: ? Enduros a honowanie cylindra wykonujesz ? Ja się zastanawiam czy wstawić nową tuleję czy spróbować honować. Tłoki Wossnera też idzie dobrać do cylindra na nikasilu i po honowaniu ? Ja mam stary tłok Atheny i oznaczenie A czyli musi to być średnica 55,95 mm według:
http://www.larsson.pl/index.php?c=r&no= ... bid=111088
Według tej stronki larssona.pl Tłok o największej selekcji byłby oznaczony literą E jako średnica tloka 55,99 mm
Potem już lecą szlify począwszy od 56,00 a każdy kolejny powiększony o 0,25 mm
Nie wiem co miał na myśli ten mechanik od szlifu żeby kupić ten sam tłok ale o największym nominale oznaczonym właśnie literkami bądź cyframi. I nie wiem czy tłok wossnera idzie dobrać do tego co on powiedział. Nie spotkałem się z czymś takim zazwyczaj mówią jaki tłok z jaką średnicą załatwić. Druga sprawa czy jak wyjdzie po honowaniu że nie zejdą do końca te przyciemnienia to nie wiem czy taki remont bez tulejowania ma sens
Awatar użytkownika
jamaszka
Zbanowany

Motocykl: Yamaha tdr 125

Postautor: honzik » 08 sie 2015, 17:00

nie robie bo cylek ładny chodził natłoku 55.98 i taki dam ale 56 masz w najwiekszym miejscu
honzik

Motocykl: yamaha tdr 125

Postautor: cedec1 » 09 sie 2015, 9:57

jamaszka pisze:A kiedy będziesz miał czas :mrgreen: ? Enduros a honowanie cylindra wykonujesz ? Ja się zastanawiam czy wstawić nową tuleję czy spróbować honować. Tłoki Wossnera też idzie dobrać do cylindra na nikasilu i po honowaniu ? Ja mam stary tłok Atheny i oznaczenie A czyli musi to być średnica 55,95 mm według:
Według tej stronki larssona.pl Tłok o największej selekcji byłby oznaczony literą E jako średnica tloka 55,99 mm
Nie wiem co miał na myśli ten mechanik od szlifu żeby kupić ten sam tłok ale o największym nominale oznaczonym właśnie literkami bądź cyframi. I nie wiem czy tłok wossnera idzie dobrać do tego co on powiedział. Nie spotkałem się z czymś takim zazwyczaj mówią jaki tłok z jaką średnicą załatwić. Druga sprawa czy jak wyjdzie po honowaniu że nie zejdą do końca te przyciemnienia to nie wiem czy taki remont bez tulejowania ma sens

pierwsze słysze żeby ktoś chciał ładować selekcje na tuleje szczerze to wątpię żeby się to dotarło dobrze jak by to zdawało egzamin to by internet już dawno huczał że na jednym cylindrze z tuleją można przejeździć więcej niż 25 tłoków :zdziwko: :mrgreen:
Nie pomagam na PW masz pytanie to pisz w wątku.Na forum nie jesteś sam wiele ludzi ma podobne problemy i lepiej dla nich jak znajdą pomoc przeszukując forum.
cedec1

Motocykl: yamaha dt 125RN 1998

Postautor: Enduros70 » 09 sie 2015, 11:25

cedec1 pisze:
jamaszka pisze:A kiedy będziesz miał czas :mrgreen: ? Enduros a honowanie cylindra wykonujesz ? Ja się zastanawiam czy wstawić nową tuleję czy spróbować honować. Tłoki Wossnera też idzie dobrać do cylindra na nikasilu i po honowaniu ? Ja mam stary tłok Atheny i oznaczenie A czyli musi to być średnica 55,95 mm według:

pierwsze słysze żeby ktoś chciał ładować selekcje na tuleje szczerze to wątpię żeby się to dotarło dobrze jak by to zdawało egzamin to by internet już dawno huczał że na jednym cylindrze z tuleją można przejeździć więcej niż 25 tłoków :zdziwko: :mrgreen:

Przecież on ma nicasil.

Wymiana korbowodów/centrowanie wałów, remonty silników, naprawa gaźników, amortyzatorów cross/enduro, mycie ultradźwiękowe, spawanie aluminium. PW

:arrow: https://www.facebook.com/MotoENDOgarage
Awatar użytkownika
Enduros70
Administrator

Motocykl: EXC 300
  • Link do galerii

Postautor: jamaszka » 09 sie 2015, 23:03

ja mam lekkie przebarwienia ino na cyl. Tłok i cyl mam Athena na tłoku na denku wbite "A" wiec musial być zakladany nowy cyl pod ten tłok. Nie znam sie na nikasilu ja w Wartburgu mam żeliwo i jak jest rysa to szlifują mi w Częstochowie na Rocha. Dobry zakłada profesjonalny ale na szlif czy honowanie muszą mieć nowy tłok. A tak na marginesie to pierwsze słyszę enduros że najpierw szlif cylindra a potem se dobieraj tłok. Po to są specjaliści w tym że pod dany tłok szlifują cylinder a nie odwrotnie. Dla mnie to ty od dupy strony to robisz.
Awatar użytkownika
jamaszka
Zbanowany

Motocykl: Yamaha tdr 125

Postautor: Enduros70 » 10 sie 2015, 6:56

Nie porównuj tulei do nicasilu. Jak honowanie nie wyjdzie to nowy tłok będziesz mógł sobie postawić na półce w pokoju. Po to tłoki pod nicasil zwiększają rozmiar co setkę, aby idealnie ddobrać pod obecną średnicę. Jak wiesz lepiej to po co ssię tutaj pytasz.

Wymiana korbowodów/centrowanie wałów, remonty silników, naprawa gaźników, amortyzatorów cross/enduro, mycie ultradźwiękowe, spawanie aluminium. PW

:arrow: https://www.facebook.com/MotoENDOgarage
Awatar użytkownika
Enduros70
Administrator

Motocykl: EXC 300
  • Link do galerii

Postautor: honzik » 15 sie 2015, 18:17

zamontowane tłok wossner 55.96 ładnie spasowany nareszcie cisza nic nie stuka chodzi pieknie ładnie ciagnie z dołu tylko nastarym tłoku gdzie niemiłosernie tłukł kompres był 9.5 teraz kompres 6 alecichutko pracuje i lepiej jedzie czemu tylko 6 nabija
honzik

Postautor: cedec1 » 15 sie 2015, 18:30

jak sie ułoży tłok to sprawdz jeszcze raz ale coś mało jak na nicasil
Nie pomagam na PW masz pytanie to pisz w wątku.Na forum nie jesteś sam wiele ludzi ma podobne problemy i lepiej dla nich jak znajdą pomoc przeszukując forum.
cedec1

Motocykl: yamaha dt 125RN 1998

Postautor: Syberius » 15 sie 2015, 22:39

na zeliwie jest dużo wyższe i coś czuję ze za mały tłok dałeś pierścienie nie zgarniają i ucieka.
Syberius
Moderator

Motocykl: DT125R m10 sr2 m06b3 kobuz komar 2,3

Postautor: honzik » 17 sie 2015, 9:51

pierscienie idealnie sie schodziły ciasniej niz na starym bo wkładałem przed montazem stary i nowy polatam troche i zmieze jeszcze raz narazie zrobiłem 50km spokojnie bez szalenstw a pomiar robiłem po 15km cylek miał 56 gora 56,02 czyli 55,96 tłok idealnie dobrany
honzik

Poprzednia

Odpowiedz

Wróć do Mechanika