• Dzisiaj jest 19 cze 2025, 22:29
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT125] Dziwna sytuacja

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Dziwna sytuacja

Postautor: BigMike » 28 sie 2015, 22:22

Witam, mam problem z moją dt 125 r. Dziś gdy jechałem zaczeła ona słabnąć zredukowałem bieg , obroty podskoczyły ale sekunde pozniej zgasła a tylne koło zablokowało się. Po szybkim chwyceniu sprzęgła koło normalnie jechało jednak yamaha nie chciała odpalić. Postanowiłem poczekać aż ochłodnie, nic to nie dało. Wkońcu udało mi się ją odpalić na pych jednak...Yamaha dziwnie się zachowywała,zmienił się dzwięk, nie trzyma obrotów i nie chce chodzić poniżej 4 tyś ( po prosu gaśnie). Po przejechaniu może z 2 km zauważyłem że termometr dochodzi do czerwonego pola więc znow ją odstawiłem...

I tu zaczeły się większe problemy, pali tylko na popych (bardzo długi), strzela z tłumika , nie trzyma obrotów i wydaje się że silnik ma strasznie ciężko wogóle chodzić, no i strasznie szybko się przegrzewa .

Co to może być ? Wał ? Tłok ? Gaźnik ? Zapłon ?
BigMike

Motocykl: Yamaha DT 125 R

Re: Dziwna sytuacja

Postautor: paolo9779 » 28 sie 2015, 22:51

Pewnie tłok sie skończył. Zobacz przez okno wydechowe stan tłoka i zmierz kompresje.
↓↓Linki zaworu wydechowego ypvs różne modele NOWE TANIO↓↓
http://yamahadt.net/linki-zaworu-ypvs-yamaha-dt-125-r-re-sm-x-tdr-tzr-aktualne-t3090.html
↓↓Dekielki, pokrywki prawe zaworu wydechowego ypvs NOWE↓↓
http://yamahadt.net/dekielek-pokrywka-zaworu-wydechowego-yamaha-dt-prawa-strona-t8410.html
->->->Plus zapraszam do swoich galerii :)<-<-<-
Awatar użytkownika
paolo9779
V.I.P

Motocykl: Yamaha DT 125 amfibia hybryda na baterie słoneczne napędzane wiatrem
  • Link do galerii

Postautor: BigMike » 28 sie 2015, 23:03

I od tego nie chce palić i dziwnie silnik pracuje ?

Ostatnio oglądałem tłok to pod pierwszym pierscieniem już przepuszczał , dodam że niedawno kupiłem dt i nie wiem która jest selekcja... i nie mam czym kompresji zmierzyć, dodam że kopka wcale lekko nie chodzi dużo ciężej niż w innej dt od mojego kolegi
BigMike

Postautor: cedec1 » 28 sie 2015, 23:07

objawy końca tłoka ....
Nie pomagam na PW masz pytanie to pisz w wątku.Na forum nie jesteś sam wiele ludzi ma podobne problemy i lepiej dla nich jak znajdą pomoc przeszukując forum.
cedec1

Motocykl: yamaha dt 125RN 1998

Postautor: grzygrzy8 » 28 sie 2015, 23:10

Czeka cię mały remont :D
grzygrzy8

Motocykl: Yamaha DT 125R

Postautor: BigMike » 28 sie 2015, 23:13

Dobra dzięki już się bałem że bede musiał silnik rozpoławiać ;D Tyle tam wydam ;)

jutro rozbiore i dam zdjęcia chłopaki ;D Pomożecie ocenić ;)
BigMike

Postautor: cedec1 » 28 sie 2015, 23:26

o ile nie rozpadły się łożyska korby lub wału nie będziesz musiał rozpoławiać :) a pomóc pomożemy co by nie ;)
Nie pomagam na PW masz pytanie to pisz w wątku.Na forum nie jesteś sam wiele ludzi ma podobne problemy i lepiej dla nich jak znajdą pomoc przeszukując forum.
cedec1

Motocykl: yamaha dt 125RN 1998

Postautor: BigMike » 28 sie 2015, 23:30

No właśnie o to się troche boje ;) Oby był tylko tłok bo większego remontu tak szybko od kupna robic mi się raczej nie chce ;) Przyznam że były lekkie stuki w okolicach cylindra a teraz już nie ... jutro się dowiemy co to było

-- 29 sie 2015, 22:16 --

No i wszystko wiadomo sprzedający pokazał faktury na tłok i korbe... a tu ... lipa, ogólnie tłok wygląda jakby nie był zmieniany od 3 sezonów ^^ Korba jednak w bdb stanie luzów nie ma ( tylko lekkie na bok)

Tu macie pare zdjęc , oceńcie sami :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sorry za jakość , i mam jeszcze pytanie jak poznać , z jakiej firmy jest tłok ? Na Tym pisze tylko w56-z-t
BigMike

Odpowiedz

Wróć do Mechanika