Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.

Regulamin forum

Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Wymiana łożysk tylnego koła

27 sie 2013, 15:48

Witam ,

dzisiaj wziąłem się za wymianę łożysk tylnego koła , jednak napotkałem mały problem :F
Nie mam pomysłu jak wyjąć stare łożyska, może ktoś z forumowiczów przeprowadzał taką akcję , jeżeli tak prosiłbym o wytłumaczenie jak i czym to wyjąć . :)

Pozdro

Re: Wymiana łożysk tylnego koła

27 sie 2013, 16:14

Po prostu je wypchaj czymś np śrubokrętem, tylko mocnym bo czasem ciasno siedzą i mogą ciężko wychodzić, przez co moga skrzywić śrubokręt.

27 sie 2013, 16:49

Własnie z wypchaniem mam problem , w środku nie ma rantu lub strzeliny w którą mógłbym coś włożyc i wypchać :|

27 sie 2013, 17:11

Łożysko i tak jest do wymiany więc jeśli je uszkodzisz przy demontażu to nic się nie stanie :)

Ja to robiłem tak: wziąłem stary śrubokręt, mały młotek i stukałem i wypychałem i jakoś wypadło - łożysko się rozleciało na 2/3 części ale gniazdo łożyska całe.

27 sie 2013, 17:14

W ten sposób też można :D a jak wyjąć usZczelniacz aby go nie uszkodzić ? :D

27 sie 2013, 17:47

Piastę trzeba podgrzać palnikiem w miejscu łożyska, żeby gniazd nie wyrabiać. Łożysko prawie samo wypadnie. Uszczelnaicze wkładasz nowe, 4zł za sztukę to nie jest koszt.

27 sie 2013, 18:52

A czy takie podgrzanie nie spowoduje odkształcenia piasty ? Podgrzewać piastę w miejscu łożyska czyli na zewnątrz?

27 sie 2013, 18:59

Nie. Tak.

27 sie 2013, 19:03

Ok , dzięki za porady :)
Odpowiedz