Regulamin forum
Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Siemanko. Biorę się za wymianę łożysk w tylnym kole, ponieważ gdy moto stoi na stołku to koło lata w dół i w górę jak pojeb*ne. Strach jeździć . Pierwszy raz będę wymieniał łożyska w kołach.. Macie jakieś wskazówki dotyczące tego przedsięwzięcia? Z tego co oglądam na różnych filmikach to różne moto mają inaczej wszystko... Jedne mają jakieś podkładki, drugie nie, trzecie jakieś 3 łożyska... W DT są 2 łożyska i dwa uszczelniacze prawda ? Da się jakoś wyciągnąć pierwsze łożysko bez ściągacza czy raczej będzie ciężko ( drugie można wystukać chyba przez ten kanał gdzie jest ośka ) ? No i potrzebuje wiedzieć jakie łożyska tam wchodzą (wymiary) i wymiary uszczelniaczy, ponieważ przegrzebałem pół neta i znalazłem tylko łożyska na przód, a wymiarów ni hu.... a w poradniku także nie ma wymiarów tych łożysk. Kto wie proszę pisać
Łożyska wybijasz przez otwór na ośkę. Wymiary są w poradnikach na dole pierwszego postu z wymiary.. Dt 125. Były Dt gdzie w tylnej piaście znajdowały się dwa łożyska i były też takie w których były trzy.
co do tego wahacza to ma dużo luzu i to tak fest dużo. Jak nim zacząłem bujać to dopóki nie wymienię w nim łożysk to nie wsiądę na DT bo strach na tym jeździć. No więc zabrałem się za jego rozkręcanie. Przy silniku wahacz ma tą śrubę główną i po środku jest taka tulejka z zaczepami która jak mi się wydaje powinny być przykręcone do ramy (u mnie zaczepy są zerwane). Tulejka jest tak zapieczona, że gdy dawałem klocki drewniane pod te zaczepy i chciałem zakręcić śrubą to mi klocki łamało a gdy dałem jakąś śrubę to mi klucz wygięło . Postanowiłem to pociąć. Teraz nasuwa się moje pytanie: Gdzie w tym wahaczu są łożyska i jak wyciągnąć te tulejki ? Te małe tulejki w środku są jakby całością z tą tuleją z zaczepami i logicznie oraz fizycznie nie da się tego wyjąć