• Dzisiaj jest 20 cze 2025, 18:06
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT125] Problem z wysokimi obrotami

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Problem z wysokimi obrotami

Postautor: mark_cnk » 04 kwie 2016, 18:53

Witam
Od niedawna posiadam yamahę dt125 '01r. Od początku miałem problem z obrotami. Jak przyjechała wkręcała się do 11-11,5 (czasami zamulała i falowało jak na filmiku) ale miała problem na niskich obrotach (trzeba było ruszać z wysokich obrotów). Po drobnej regulacji ładnie pracuje od niskich obrotów, ma moc (moto stawia na kolo) ale więcej jak 110 nie chce ciągnąć
Silnik jest po remoncie, nowy tłok, szlif cylindra, łożyska, uszczelniacze, śruby, świeca irydowa, filtr paliwa.
Problem polega na tym, że moto nie chce się wkręcać do końca. Czasami wejdzie do 8k czasami do 11k i spada.
Tu filmik jak to wygląda: https://youtu.be/tMRsBH8bH9M
Gaźnik wyczyściłem i zmieniłem dysze wolnych obrotów na 30 bo dysza główna jest 240, z tym, że wydaje mi się ona dziwnie duża prawdopodobnie rozwiercona. Czy to ona może powodować to duszenie na wysokich obrotach, czy kombinować coś z iglicą (w dół?). Moto odblokowane, zawór wydechowy otwarty, wydech przelot, wyjęta guma, a nawet ktoś wyciął kawałek plastiku pod siedzeniem.
Tak wygląda świeca:
http://i.imgur.com/sjWj8XU.jpg
Gdzie szukać problemu?
mark_cnk

Motocykl: DT125, 2001r

Re: Problem z wysokimi obrotami

Postautor: Frozen » 04 kwie 2016, 19:19

Koszt nowej dyszy to nie majątek,a skoro tak Ci się wydaje to może faktycznie tak jest.Poziom paliwa sprawdź i czy zaworek iglicowy sprawny.Rozumiem że moduł odblokowany i wydech pusty/szportowy? :F
Po I szukaj. Po II szukaj. Po III na pewno podobny temat istnieje, więc szukaj. 8)
Awatar użytkownika
Frozen
Moderator

Motocykl: Jamacha dete 125 iks '06
  • Link do galerii

Postautor: mark_cnk » 04 kwie 2016, 19:35

Tak odblokowany. Wydech pusty. Świeca była trochę mokra, co wskazywałoby na za bogatą mieszankę. Zaworek iglicowy jak byłby niesprawny to pewie puszczał by paliwo, a ja nawet kranika nie zamykam i moto odpala z kopa czy zimny czy ciepły.
mark_cnk

Postautor: grzegorzu90 » 06 kwie 2016, 23:20

Mogę trochę odskoczyć od tematu? Mam taki sam obrotomierz ale zepsuty kupiłem trochę inny też od dt. Tylko nie ma wskaźnika temperatury tylko sygnalizator przegrzania będzie hulało? A co do twojego problemu to może ci blokuje zawór wydechowy. Tak mi do głowy wpadło sprawdź jak pracuje.

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka
grzegorzu90

Motocykl: W planie dt125

Postautor: mark_cnk » 16 kwie 2016, 21:36

Winna dysza główna, po wymianie na 240 ładnie kręci się do końca.
mark_cnk

Odpowiedz

Wróć do Mechanika