• Dzisiaj jest 20 cze 2025, 17:56
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT125] Coś znowu dostało się do cylindra

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Coś znowu dostało się do cylindra

Postautor: Karas » 18 cze 2016, 13:37

Witam. moja DT dwa tygodnie temu przeszła remont. czyli wymiana tłoka (wossner) pierścienie i zrobił mi mechanik rysy na cylindrze (by smarowanie miały pierścienie podczas docierania)
Remont ten miała dlatego, że dostało się coś do cylindra, po czym to wypluła najprawdopodobniej wydechem, zaklepało mi pierścienie i straciła moc i kompresję. gdy rozkręciłem wszystko, sprężarką wydmuchnąłem taki oto kawałeczek spod wału korbowego. Myślę, że to kawałek jakiegoś starego pierścienia. DT kupiłem miesiąc temu z wydmuchniętą uszczelką, po zrobieniu 200 km od wymiany uszczelki dostało się właśnie to. I tu moje pytanie, co to mogło być?

Obrazek

Obecnie DT ma zrobione koło 400 km po remoncie i wczoraj jadąc po polnych drogach coś nagle zabrzęczało, ucichło i znowu zaczęło brzęczeć i brzęczy do tej pory. dlatego jej nie odpalam. Stoi u kumpla , muszę ją w niedzielę odebrać , zdjąć dyfuzor i zobaczyć czy to coś, co brzęczy jest w cylindrze , czy wina jest w czymś innym. czyżbym niedokładnie wydmuchał spod wału wszystkie kawałki, że znów isę coś dostało ?
Karas

Motocykl: Yamaha DT125 RN 2000r.

Re: Coś znowu dostało się do cylindra

Postautor: daraso66 » 18 cze 2016, 13:53

Miałem podobna sytuacje zerwalo mi pierscienie miałem nadzieję że poszły w wydech lecz po wymianie tłoka itd po zrobieniu 80 km coś zabrzeczalo i silnik stanął wal nie wykonuje pełnego obrotu czyli cos tam sklinowalo się i silnik na stół

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 18 cze 2016, 13:58 przez daraso66, łącznie zmieniany 1 raz
daraso66

Motocykl: yamaha dt 125 2003

Re: Coś znowu dostało się do cylindra

Postautor: Karas » 18 cze 2016, 13:58

U mnie wszystko się ładnie kręci. może po prostu zaciągnęła znówu jakiś kawałek. bo kompresji lepszej nabrała.
Karas

Motocykl: Yamaha DT125 RN 2000r.

Odpowiedz

Wróć do Mechanika