• Dzisiaj jest 21 cze 2025, 0:09
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się
  • Strona główna
  • FAQ
  • Szukaj
  • Zespół administracyjny
  • Facebook
  • Podgląd wydruku

Przejdź do: Strona główna › Mechanika › Mechanika

[DT125] Jak poprawnie zdjąć i wyszlifować zawór wydechowy?

Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.
Regulamin forum Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Jak poprawnie zdjąć i wyszlifować zawór wydechowy?

Postautor: Proviron » 27 lip 2016, 8:19

Siema! Widziałem, że był podobny dość temat, ale chciał bym bardziej precyzyjnej, przy ożywieniu zaworu wydechowego okazaliście się nieocenieni w pomocy, również problem mokrej świecy dzięki waszym radom udało mi się naprawić. Została jeszcze jedna rzecz, którą mi już trochę rozjaśniliście, a mianowicie:
Stuki na wolnych obrotach, motor kupiłem w maju, miał robiony remont we wrześniu tamtego roku, przejechał tak około 500km i trafił w moje pedantyczne ręce i eliminuje po kolei problemy.
Co do stukania, łożyska były wymieniane przy remoncie, ale zapobiegawczo sprawdziłem czy nie występuje luz po przez poruszanie tłokiem w cylindrze za pomocą magneta, wszystko jest sztywniutkie. Przy okazji innego tematu jeden z kolegów z tego forum zwrócił moja uwagę ku zaworowi i tu olśnienie... fakt... był remont, jakies tam mikrony zostały zdjęte z gładzi cylindra, a z zaworu już nie... to logiczne, że może haczyć... dodatkowym tropem kierującym mnie w strone yvps jest fakt, że ów stukot ustepuje na wyższych obrotach. A więc do sedna.
Jakieś praktyczne rady co do wyjęcia yvps?
Na co uważać przy jego demontażu?
Czy bardzo trudno jest to zrobić bez zdejmowania cylindra?
Może jakiś tutorial krok po kroku?
Najważniejsze! Jak go zeszlifować? Czy całą płaszczyznę? czy tylko rant? i czym to robić? Kantówka? jakieś specjalne maszyny? Czy to musi idealnie dolegać do tłoka? i trzeba oddać do profesjonalnego tokarza? Czy wylizać kantówką jak się uważa?
No I to chyba na tyle, liczę, że i w tej kwestii będziecie równie skuteczni co w dwu pozostałych!
Dzięki za dotychczasową pomoc!
Proviron

Motocykl: GPR 125

Re: Jak poprawnie zdjąć i wyszlifować zawór wydechowy?

Postautor: KruKu » 27 lip 2016, 10:31

Zawór zawsze będzie trochę stukal. Najlepiej dodaj filmik z pracy silnika. Na pewno nie haczy o tłoka bo nie jeździbys już na tym tłoku. Przeszlifowac i wyczyścić możesz. Luzujesz linki , Odpinasz je , odkręcasz tarcze (bodajże klucz 10), "obudowę" za tarcza, zdejmujesz dekiel z drugiej strony, jest tam śruba, oskrecasz i zawór wyciągasz z dwóch stron bo jest złożony z połowek. Szlifuj czym chcesz , nie za dużo.
Awatar użytkownika
KruKu
Moderator

Motocykl: DT 125

Postautor: Frozen » 27 lip 2016, 10:39

Ja robiłem grubym papierem ściernym i pilnikiem. Później do wyrównania delikatniejszym papierem. To jest aluminium ,więc szybko idzie.
I "kantówką" moim zdaniem możesz nie złapać kształtu walca-wyjdzie kanciata. :)
Po I szukaj. Po II szukaj. Po III na pewno podobny temat istnieje, więc szukaj. 8)
Awatar użytkownika
Frozen
Moderator

Motocykl: Jamacha dete 125 iks '06
  • Link do galerii

Postautor: cedec1 » 27 lip 2016, 17:00

i zawór zaczyna łapać o tłoka od 4-5 szlfu
Nie pomagam na PW masz pytanie to pisz w wątku.Na forum nie jesteś sam wiele ludzi ma podobne problemy i lepiej dla nich jak znajdą pomoc przeszukując forum.
cedec1

Motocykl: yamaha dt 125RN 1998

Postautor: Proviron » 28 lip 2016, 8:01

czyli jaki to by był wymiar naprawczy wtedy? coś koło 58mm? Bo mam w domu faktury od tego motoru i tam jest podany wymiar więc bym wiedział który szlif. A może po prostu za luźne pasowanie tłoka?
Proviron

Postautor: cedec1 » 28 lip 2016, 13:39

przy 57mm już trzeba sprawdzić
Nie pomagam na PW masz pytanie to pisz w wątku.Na forum nie jesteś sam wiele ludzi ma podobne problemy i lepiej dla nich jak znajdą pomoc przeszukując forum.
cedec1

Postautor: Proviron » 29 lip 2016, 9:29

Dzięki za info, w przyszłym tyg zaczynam urlop to trochę poświęcę czasu "klamotowi", mam jeszcze pytanie, czy jest jakiś sposób, żeby sprawdzić czy puka o zawór bez demontowania tego wszystkiego? Na przykład zgasić kluczykiem na wolnych obrotach jak zawór jest zamknięty, i kręcić magnetem lub kołem z wyjętą świecą? Bo jak nie haczy to nie chcę ruszać, żeby z kolei nie przedobrzyć.
Proviron

Postautor: cedec1 » 29 lip 2016, 13:57

nie da sie chyba ze masz mikro kamere ktora wprowadzisz przez otwór swiecy

-- 29 lip 2016, 14:58 --

nie da sie chyba ze masz mikro kamere ktora wprowadzisz przez otwór swiecy
cedec1

Postautor: paolo9779 » 29 lip 2016, 16:43

Odczepiasz linki ypvs, zawór ustawiasz w stałej pozycji takiej że nie ma prawa tłok uderzać i ręcznie przekręcasz zawór. Jeśli stuki się pojawią to haczy.
↓↓Linki zaworu wydechowego ypvs różne modele NOWE TANIO↓↓
http://yamahadt.net/linki-zaworu-ypvs-yamaha-dt-125-r-re-sm-x-tdr-tzr-aktualne-t3090.html
↓↓Dekielki, pokrywki prawe zaworu wydechowego ypvs NOWE↓↓
http://yamahadt.net/dekielek-pokrywka-zaworu-wydechowego-yamaha-dt-prawa-strona-t8410.html
->->->Plus zapraszam do swoich galerii :)<-<-<-
Awatar użytkownika
paolo9779
V.I.P

Motocykl: Yamaha DT 125 amfibia hybryda na baterie słoneczne napędzane wiatrem
  • Link do galerii

Postautor: cedec1 » 29 lip 2016, 22:56

paolo9779 pisze:Odczepiasz linki ypvs, zawór ustawiasz w stałej pozycji takiej że nie ma prawa tłok uderzać i ręcznie przekręcasz zawór. Jeśli stuki się pojawią to haczy.

też tak robiłem a po rozkęceniu zawór był obity przez tłoka
cedec1

Odpowiedz

Wróć do Mechanika