Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.

Regulamin forum

Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Jak odkręcić TO sprzęgło?

31 sie 2016, 17:37

Siema chłopaki,
mam taki problem :cry:
Chciałem sobie zmienić sprzęgło, ale nie ma możliwości odkręcić nakrętki. Ktoś wkręcił na siłę nakrętkę od kopki która ma delikatnie inny gwint bo swobodnie na wałek od sprzęgła się nie nakręca. Walczyłem z tym 2 godziny, silnik w ramie, sprzęgło zablokowane. Sprzęgło spisałem na straty ale nie chcę rozwalić wałka żeby nie rozpoławiać silnika. Proszę o jakieś pomysły jak to odkręcić, tylko przed napisaniem odpowiedzi się zastanówcie, bo WD40 tu nie pomoże.
Spawarką żeby przyspawać nasadkę też tam nie podejdę bo mało miejsca i jeszcze sie złapie do podkładki i zaspawa na amen.

Obrazek

Re: Jak odkręcić TO sprzęgło?

31 sie 2016, 17:49

może użyj ściągacza tzn. wkręć śruby w te gwinty i kręć ściągaczem

31 sie 2016, 18:37

ja bym spróbował zrobić rowek w nakrętce i spróbować płaskim śrubokrętem i młotkiem jakoś odkręcić pobijając śrubokręt - miałem podobną sytuację przy próbie odkręcenia magneta.

31 sie 2016, 18:49

Johnny pisze:ja bym spróbował zrobić rowek w nakrętce i spróbować płaskim śrubokrętem i młotkiem jakoś odkręcić pobijając śrubokręt - miałem podobną sytuację przy próbie odkręcenia magneta.

tak właśnie robiłem przy użycia młota budowlanego, ale to była wciąż za mała siła i nakrętka ani rusz.
Wpadłem na pomysł żeby naciąć całą nakrętkę kosztem kosza wewnętrznego, ale nie mam pomysłu na to czym to w ten sposób wyciąć

31 sie 2016, 21:05

Dremelem powinno się udać.

31 sie 2016, 22:07

Jeżeli sprzędło spisałęś już na straty to zacznij nacinać narkętkę tak aby nie naruszyć gwintu i kawałkami wyjmuj aż będzie tak mało nakrętki ile się da i zacznij ją wyginać bić w nią przecinakiem aby się rozerwała.

31 sie 2016, 22:11

Challenger pisze:Ktoś wkręcił na siłę nakrętkę od kopki która ma delikatnie inny gwint bo swobodnie na wałek od sprzęgła się nie nakręca.

Skoro ma inny to ciekawe czy też wałek nie dostał.
Ja bym "ciął" tak pobijakiem, aż by się odkręciła;albo jakby jednak nie puściła to próbował się dostać do gwintu na wałku aż by się rozpołowiła :)

Edit:Analfabeta ze mnie....
Ostatnio zmieniony 31 sie 2016, 22:32 przez Frozen, łącznie zmieniany 1 raz

31 sie 2016, 22:27

Frozen pisze:Skoro ma inny to ciekawe czy też wałek nie dostał.

też tak myślałem, ale jak nakręcę odpowiednią to może sie poprawi, ta nakrętka od kopki jest dośc miękka, ale najgorzej że jest z kołnierzem.
Zamówiłem narazie jakieś narzędzie, jak dojdzie i nie da rady to na drugim miejscu jest przyspawanie nasadki 2mm mniejszej i próba odkręcenia, jak nadal nie da rady zostaje destrukcja,..

07 wrz 2016, 14:36

Przecież to by poszło spokojnie pneumatem i blokadą do kosza.
Odpowiedz