Tutaj pomożemy naprawić Twój sprzęt.

Regulamin forum

Przy dodawaniu tematu wybierz odpowiedni prefiks z listy. Pamiętaj aby w opisie twojego problemu podać dokładny model motocykla wraz z jego rocznikiem, np. Yamaha DT 125 LC2 1988. Postaraj się opisać wszystko dokładnie i szczegółowo, to bardzo ułatwi innym użytkownikom udzielić konkretnej odpowiedzi.
Odpowiedz

Rozpołowienie silnika i problem z tulejką.

16 wrz 2013, 18:26

Witam.

Chcę wymienić łożyska wału oraz wał w mojej 80.

Po rozmontowaniu całego silnika nadszedł czas na rozpołowienie.

Robię to z sąsiadem, który zna się na silnikach i przeprowadził nie jeden remont ale mamy jeden problem.

Po rozkręceniu karterów i kilku zabiegach kartery od strony tylnego mocowania silnika się leciutko rozeszły więc teraz z przodu trzeba zrobić to samo ale nie chcą się rozejść.

Wraz z sąsiadem stwierdziliśmy że przód karterów trzyma tulejka w której jest guma w której jest śruba która trzyma silnik z przodu w ramie.

Oto zdjęcie ten tulejki z gumą:
Obrazek

Na filmiku Endurosa widać jak ma prowizoryczne narzędzie do rozpoławiania, ale nie wiem czy tak da radę również w 80.

Re: Rozpołowienie silnika i problem z tulejką.

16 wrz 2013, 18:34

A jak wy inaczej chcecie to rozpoławiać, taki sposób jak u mnie jest podany w serwisówce. Teraz mam lepszy sprzęt.

16 wrz 2013, 18:39

Czyli ta tulejka nie trzyma ?

Gdzie wkręcić te 2 śruby od tego narzędzia co wypycha karter od wału ? W miejsce po śrubach od stojana z cewkami ?

Sąsiad cienki nożyk czy coś między kartery włożyłz tyłu i się rozeszły a z przodu nie chcą.

16 wrz 2013, 19:00

tak jak jest na filmie tak zrób , szpilki możesz wkręcić po śrubach od stojanu.

16 wrz 2013, 19:03

Tulejka nie ma prawa trzymać, ponieważ jest przedzielona w miejscu łączenia karterów, czyli jest jedna tulejka na karter. Z przodu trzyma ci jedynie, znaczy na pewno wał. Wkręć to narzędzie tam gdzie mówisz, bo i tak innej możliwości nie ma.

16 wrz 2013, 19:14

Ok dzięki chłopaki. Pogadałem z Ulq na gg i tu mi pomogliście. Robiłem różne rzeczy w silniku ale nigdy go nie rozpołąwiałem. Wszystko się przyda w przyszłości.

Jutro postaram się zastosować to rozwiązanie.
Odpowiedz