Chciałbym zrobić remont Yamaha DT 125 05', ale narazie nie wiem od czego zacząć , bo moto jeszcze jeździ, są oznaki zużycia bo niepokojące dźwięki dochodzą gdy puszczam manetkę.
1. Chciałbym wymienić uszczelkę pod głowicą, ale nie na seryjną 1 warstwową tylko na 3 warstwową(aby nie robić co chwile głowicy). Mam blisko (2 ulice dalej)firmę która dorabia uszczelki do silników spalinowych, wydechów itd, ale żeby wyrobić nową uszczelkę muszę mieć szablon, czy jest coś takiego, bo szukałem na stronie yamahy i na forum przez "szukaj" ale nic takiego nie znalazłem.
2. Chciałem również wymienić cześć łożysk w skrzyni biegów, bo na biegu jałowym motor zaczyna wibrować, a jak wyprzęgle lub dodam gazu to efekt znika i dziwny falujący dźwięk jest na 6 biegu, ale motor jedzie płynnie i nie szarpie.
Ile by kosztowały wszystkie łożyska w skrzyni biegów,pytam bo nw ile ich tam jest a na Wymiary, liczby, informacje podane są wszystkie łożyska w całym moto ;/
3. Jak wymienię łożyska to przydało się również wymienić olej na forum jest podany 10w40 od Ipone, Castrol, Valvoline, a co sądzicie o motul, jaki by był najlepszy do jazdy enduro, bo jeździłem chwile na castrolu ale on masakrycznie sklejał tarcze gdzie moto po kilku minutach stania na ssaniu i wbiciu 1 na sprzęgle chciał jechać, gdy po krótkim czasie ok 2 tyg dostała się do niego płyn z chłodnicy (wymiana uszczelki pompy wody) poszedłem do sklepu z częściami i poradzili mi motul transoil expert 10w40 on mniej kleił tarcze ale sprzęgło się ślizgało, narazie jeżdżę na motul ale dolałem ok 250 castrola bo sprawdzałem czy nic nie pływa w oleju i nalałem resztkę świeżego.
4. Wymiana oleju w lagach i uszczelki olejowej czy to będzie ok ? Olej 10W uszczelniacze lag YAMAHA DT 125 91-06 i czy nie powinny być jeszcze uszczelki przeciw prochowe zamontowane w lagach ?
5. Czy stukanie dochodzi bardziej od strony magneto i myślę że to może być sprzęgło od rozrusznika, zawór wydechowy lub korbowód.
Na razie mam zamontowany tłok Namura z rozmiarem 56,73mm po poprzednim właścicielu
6. Czy uszczelka wału korbowego oryginalna powinna być koloru brązowego ? bo zamierzam ją wymienić bo mam podejrzenia że cieknie od strony sprzęgła, ale co patrzyłem to jest zastosowany uniwersalny kolor czarny w większości.

opony od KTM EXEC 350